Tribina u Župi Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji

21.3.2017.

U Župi Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji treću godinu se održavaju mjesečne tribine pod naslovom „Hrvatski jezik i njegove ljepote“.

Tribina na temu Walt  Whitman: pjesnik ljubavi za život održat će se u utorak, 21. ožujka 2017. godine s početkom u 19:15 sati u dvorani župnog pastoralnog centra. Uz župnika mr. Marijana Kušenića na tribini govori Mladenko Spahija, krasnoslovi Željko Žužić, a pjeva Klara Matić.
 
Walt Whitman (1819-1892) je možda jedini američki pjesnik svjetskih dimenzija. Tvrdnja nije nova, pa ni originalna, jer su je već, na ovaj ili onaj način, izrekli i mnogi Amerikanci. Njome se ne želi sugerirati kako Amerika nije dala svijetu nekih značajnijih pjesnika osim Whitmana. Opće je mnijenje, naprotiv, da su revoluciju u svjetskoj poeziji prošlog stoljeća izvršili upravo američki ili pjesnici američkog porijekla - Pound, Eliot, Williams (u čemu je, opet, predprošlog stoljeća doprinos Whitmana bio od ogromnog značenja).

Ali ono što Whitmana posebno ističe i što mu osigurava status univerzalno prihvaćenog, s v j e t s k o g pjesnika jest upravo njegova sveobuhvatnost –osobina njegove poezije da se obraća i govori svima i za sve, i to takvim pjesničkim glasom koji je razumljiv i prihvatljiv svakom uhu. Drugim riječima, Whitman je našao „formulu“ za čovječanstvo.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr