Predstavljanje knjige - Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda

11.12.2017.


Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. u 18 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta (nova zgrada na Kampusu), Ilica 242, Zagreb, održat će se promocija knjige “Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda”.
Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dr. Robin Harris, povjesničar, Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru i autorica knjige Višnja Starešina.

O KNJIZI
Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda je svojevrsni vodič kroz manipulacije i falsifikate pred Haaškim sudom, kroz politički motivirane optužnice, montirane procese i mnogo nepravednih presuda. Analizirajući transkripte sa suđenja, presude, sjećanja izravnih sudionika procesa i drugu relevantnu literaturu , autorica prikazuje Haaški sud kao arenu za djelovanje obavještajnih službi, koje su preko njega vodile rat poslije rata. U knjizi koja se koja se čita kao triler, možete naći dokumentirane odgovore na pitanja: zašto je Vukovar trebao biti krunski slučaj Haaškog suda i kako je postao  najveća travestija međunarodne pravde? Zašto je Slobodan Milošević morao umrijeti? Kako je Oluja postala jedina ratna operacija kojoj se sudilo u Haagu? Zašto suci nisu prepoznali isti likvidacijski model u slučaju Srebrenica i slučaju Vukovarska bolnica? Postoji li tajna veza između „hrvatske šestorke“ u Australiji, koja se iz najvećeg protuterorističkog procesa preokrenula u najveću blasfemiju australskog pravosuđa i „hrvatske šestorke“ u Haagu? Kako je stara KOS-ova mreža postupno preuzela upravljanje haaškim procesima? I kako je hrvatska država – nestajala iznutra.

O AUTORICI
Višnja Starešina je novinarka, publicistkinja, scenaristica i redateljica dokumentarnih filmova.
U svome je publicističkom i filmskom radu bavi se uglavnom političkim temama iz bliže hrvatske prošlosti i njihovim manje poznatim, nedovoljno istraženim, a nerijetko i kontroverznim aspektima.
Autorica je knjiga Vježbe u laboratoriju Balkan, o međunarodnom mirovnom menadžmentu u ratu nakon raspada bivše Jugoslavije, Haaška formula, o prvim pokusnim kunićima međunarodne pravde pred Haaškim sudom,  EU u 100 koraka, zbirke kolumni- eseja o hrvatskom putu u EU.
Scenaristica je i redateljica  dokumentarnih filmova Treći pohod, o infiltraciji Al Q'aide i radikalnog islama u BiH u ratu 1992-1995, Zaustavljeni glas, o posljednjima danima Vukovara i likvidaciji ranjenika iz Vukovarske bolnice, Neprijatelj naroda, o žrtvama komunističkih vlasti nakon Drugog svjetskog rata.
Kao stalna dopisnica „Večernjeg lista“  pri UN-u u Ženevi pratila je  međunarodne mirovne pregovore  bivšu Jugoslaviju, bila je posebna izvjestiteljica iz Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu.
Piše tjedne političke kolumne za Slobodnu Dalmaciju i poslovni tjednik Lider.


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr