Moj grad: Euharistijsko slavlje i svečana akademija u spomen žrtava Domovinskog rata

19.11.2017.

Župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Soblincu pripremila je svečani program u znak sjećanja na žrtve Domovinskoga rata.

Euharistijsko slavlje i svečana akademija održat će se 19. studenoga u 19 sati u župnoj crkvi u Soblincu.

Posebni gosti ovog događaja su grupa RiM koja je svoju pjesmu darovala ovogodišnjem Susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, kao i gospodin Damir Plavšić, Vukovarac i branitelj Republike Hrvatske.

Svojom glazbeno-scenskom predstavom Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku, Plavšić će svjedočiti će o tami u kojoj se Vukovar našao kobne 1991., ali i o zajedništvu i novoj svjetlosti koja se nakon rata nadvila nad Lijepom našom.

Za HRT Plavšić je svojedobno izjavio: „Borio sam se na Sajmištu, Sajmište je najkrvavija vukovarska bojišnica u kojoj je malo nas branitelja preživjelo, a mi koji smo preživjeli u prosjeku smo ranjeni jedan i pol puta. Uništili smo prvi tenk u gradu Vukovaru 25. kolovoza 1991., kada je još rat zapravo nije ni počeo. Branili smo naš grad i na kraju sam završio u zarobljeništvu, prošao sam tri srbijanska logora. Danas svjedočimo o tome kako smo branili grad i kako smo stvarali i stvorili ovu našu prelijepu domovinu Hrvatsku”.

Svojom glazbeno-scenskom predstavom Damir Plavšić putuje diljem svijeta. Nedavno se vratio iz Australije, a trenutno se priprema za odlazak u Kanadu. Motivaciju za održavanjem ovoga programa nalazi u hrvatskoj mladosti za koju tvrdi da premalo zna o Domovinskom ratu.

„Danas, 26 godina nakon početka Domovinskog rata naša djeca ne znaju gotovo ništa o Domovinskom ratu, a Domovinski rat stvorio je našu prelijepu domovinu nakon 800 godina. Domovinski je rat temelj i moramo puno toga prenositi. Naša djeca danas ne znaju nabrojiti niti dva heroja Domovinskog rata. Naša djeca ne znaju ni što je to riječ domoljublje, u udžbenicima iz povijesti uče o Domovinskom ratu kroz svega tri nastavna sata. To je premalo kada uzmemo u obzir da je Domovinski rat stvorio slobodu i neovisnost.“

Antonela Zora Rezo
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr