Kardinal Bozanić: Bez tuge u srcu nikad se ne napušta Domovinu

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u utorak 8. siječnja 2019. godine središnju proslavu svetkovine Gospe Brze Pomoći u istoimenom svetištu u Slavonskom Brodu. Ovogodišnje slavlje pod geslom „… sav svijet vazda zahvaljiv'o Majci tvojoj prečistoj…“ započelo je svečanom procesijom oko brodskog svetišta u kojem se okupilo više stotina hodočasnika.

Kardinal Bozanić predvodio svetkovinu Bogojavljenja u Vrbanima

Za razumijevanje svetkovine Bogojavljenja potreban je pogled vjere. Bog, toliko velik, moćan, Svesilni Stvoritelj, približava se čovjeku u nejakom djetetu. Tu je potrebna vjera. Ali znajmo da ta vjera nosi neku posebnu draž u naše biće, neizrecivu toplinu u naše ljudsko srce koja nas ispunja Božjom blizinom - rekao je Kardinal.

Kardinal Bozanić u Jelkovcu: S veseljem iščekujemo prvu crkvu u Zagrebu posvećenu svetom Ivanu Pavlu II.

Više stotina vjernika Župe sv. Ivana Pavla II. - prve u Nadbiskupiji posvećene velikom prijatelju hrvatskog naroda - okupilo se u prostoru atomskog skloništa, u kojem se zbog nedovršene župne crkve i danas odvija sav život župne zajednice.

Božićna poruka kardinala Bozanića

Dragi brate, draga sestro, Božić dolazi svakomu, bez obzira u kakvom se stanju i poteškoći tko nalazio i kakvu radost ili bijedu živio. On nam objavljuje čovjekoljublje nebeskoga Oca i poziva na naše zajedništvo u Božjoj ljubavi koja započinje put prema pobjedi nad grijehom i smrću.
#Isus: Je li dopušteno subotom život spasiti ili pogubiti? #EvanđeljeDana
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aktualnosti

22.1.2019.

Priopćenje s XXI. Zajedničkog zasjedanja HBK i BKBIH

Tema zasjedanja bilo je i djelovanje Komisija za hrvatski martirologij.
22.1.2019.

I mladi Zagrebačke nadbiskupije sudjeluju na Svjetskom susretu mladih u Panami

Susret od 22. do 27. siječnja u Panami.

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

6.12.2018.

Održana treća sjednica Radne skupine za izradu Završnoga dokumenta Sinode

Pod predsjedanjem kardinala Bozanića.
26.9.2018.

Održana druga sjednica Radne skupine za izradu Završnoga dokumenta Sinode

Iduća sjednica Radne skupine dogovorena je za 4. i 5. prosinca.

Riječ Svetog Oca

16.1.2019.

»Abbà, Oče!«

Prava je rijetkost u Novome zavjetu da aramejski izrazi nisu prevedeni na grčki. Možemo zamisliti kako je u tim aramejskim riječima ostao „zabilježen“ sâm Isusov glas: poštivali su Isusov idiom. Već u prvoj riječi molitve Očenaš nalazimo radikalnu novost kršćanske molitve. Nije riječ samo o korištenju simbola – u ovom slučaju očeva lika – koje se veže uz Božje otajstvo, već se radi o tome da se, da tako kažemo, cijeli Isusov svijet pretoči u vlastito srce. Ako izvršimo taj zahvat možemo istinski moliti „Oče naš“. Reći „Abbà“ je nešto mnogo intimnije i dirljivije nego jednostavno nazivati Boga „Ocem“. Eto zašto je netko predložio da se tu izvornu aramejsku riječ „Abbà“ prevodi s „tata“. Umjesto „Oče naš“ da kažemo „tata“. Nastavljamo govoriti „Oče naš“, ali srcem smo pozvani reći „tata“, pozvani smo imati odnos s Bogom nalik odnosu djeteta sa svojim ocem, koji kaže „tata“ i „tatica“. Zapravo, ovi izrazi dozivaju u svijest ljubav, dozivaju u pamet toplinu, nešto što nas vraća u djetinjstvo: slika djeteta potpuno uronjena u zagrljaj oca koji prema njemu osjeća beskrajnu nježnost. I zato, draga braćo i sestre, da bismo dobro molili, moramo imati srce djeteta. Ne smijemo biti uskogrudni: tako se ne može dobro moliti. Moramo biti poput djeteta u naručju njegova oca, njegovog tate.

Riječ Nadbiskupa

22.1.2019.

Kardinalova uvodna riječ na otvorenju 59. Teološko-pastoralnoga tjedna

Papa Franjo rado i često naglašava da će novi naraštaji biti sposobni prorokovati i imati vizije, ako stariji i odrasli budu znali prenijeti i dijeliti snove i nade koje nose u svom srcu. Stoga želimo i molimo za to pomazanje nadom da iz dana u dan učimo slušati i budemo poučljivi glasu Duha Svetoga. Neka nam Duh životvorac udijeli milost nade da budemo živo i djelatno sjećanje koje se iz naraštaja u naraštaj ne da ugušiti, niti utrnuti od zlogukih proroka. U vremenu u kojem se širi beznađe, pomanjkanje hrabrosti i konformizam s opravdanjem: »svi tako rade« ili »tako se  oduvijek radilo«, potrebna je proročka snaga nade da se s većom predanošću i bez predrasuda, kao pojedinci i kao Crkva, zauzmemo za sadašnjost, težeći većem dobru koje svima koristi u životu Crkve i društva. A nije li i za nas nada baš središnja poruka koju nam je ostavio blaženi Alojzije Stepinac: »In te, Domine, speravi! U tebe se, Gospodine, uzdam!«. U toj kršćanskoj nadi, oslonjeni na Boga, trebamo i mi svatko na svom mjestu prihvatiti odgovornost za svoje vrijeme da bismo izvršili zadaću koju nam  Bog daje. Od srca zahvaljujem predavačima, organizatorima i svim sudionicima 59. Teološko-pastoralnog tjedna. Preporučujem vas zagovoru blaženog Alojzija Stepinca, koji je bio i ostao proročki znak za Crkvu i hrvatski narod. Sa Stepinčevim pouzdanjem, uz cijenu trpljenja, vršimo svoje dužnosti na mjestima što nam ih je Providnost povjerila, u vjeri da Božja pomoć neće izostati.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel: 01/ 4894 878
Mobitel: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr