Stranice

Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

 

Drage obitelji!

Pozivamo Vas na:
Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

Prvi susret, održan je 5. lipnja 2011.  godine na zagrebačkom Hipodromu, kad je svečanu sv. Misu predvodio papa Benedikt XVI.     

Kada?
19. travnja 2015.

Gdje?
u Svetištu Majke Božje na Trsatu.

Program susreta: 
10 sati - početak programa
12 sati -  sveta Misa
14sati -  glazbeni program (Festival života)

Više o programu, pripravi i drugim pojedinostima na službenoj stranici Susreta:


WWW.SUSRETOBITELJI.HR


Obitelji iz župa Zagrebačke nadbiskupije

Obiteljski dolazak na Susret
Pozivamo obitelji Zagrebačke nadbiskupije da se odazovu u što većem broju na ovo svehrvatsko obiteljsko hodočašće Majci Milosti, da obnovimo vjeru i zahvalimo Bogu na daru života, braka i obitelji.

Organizirani prijevoz iz župe
Autobusni prijevoz organiziraju (neke) župe, raspitajte se kod vašeg župnika.

Kateheze
Pozivamo obiteljske zajednice u župi na pripremu uoči susreta. Svaka župa ima službenu katehezu.

Župne zajednice obitelji
Ako još nisu pokrenute, pozivamo vas na stvaranje obiteljskih zajednica u svojim župama.
Za pomoć slobodni ste obratiti se Uredu za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije.

Javite nam se sa svojim iskustvima pripreme za susret
Pozivamo vas da nam pošaljete kako se pripremate za Susret, te kako su obitelji uključene u život župe.
 
Ured za pastoral obitelji
Zagrebačka nadbiskupija
obitelj@zg-nadbiskupija.hr
 

 

PORUKA HRVATSKIH BISKUPA

Drage obitelji,
pred nama je Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se u nedjelju 19. travnja 
2015. održati u Rijeci na Trsatu na temu Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske. Vrhunac je to prvog ciklusa obiteljskog pastorala koji je započeo Nacionalnim studijskim danom u Zadru u travnju 2013. na temu »Od teologije tijela do evanđelja života«, a nastavio se produbljivanjem te teme u biskupijama i župama. 

Tako ste prošle pastoralne godine imali prigodu obrađivati teologiju tijela, dragocjeno učenje svetog pape Ivana Pavla II., koje nam je ostavio u nasljedstvo kako bismo lakše spoznali punu istinu o čovjeku, njegovom tijelu i spolnosti. Podsjećamo da deveto poglavlje Studijskog vodiča za teologiju tijela »Muškarci i žene su iz Edena« pod naslovom »Izgrađivati kulturu života« predstavlja prijelaz prema tekućoj pastoralnoj godini kada se, u pripravi za Susret, naglasak stavlja na veličanstvenu encikliku Evanđelje života (lat. Evangelium vitae) o svetosti ljudskog života koju je spomenuti Papa objavio 1995. godine.

Naime, od presudne je važnosti što kvalitetnija i cjelovitija priprava, kako ona u obiteljima tako i ona u župama. Pritom vas pozivamo da se nadahnjujete na primjeru Svete nazaretske obitelji, koja neka vam bude uzor u molitvi i angažmanu oko priprave. 

Mjesto i vrijeme susreta bremeniti su značenjem i potiču nas da ih, iščitavajući znakove vremena, sagledamo u kontekstu sve brojnijih izazova i protivština s kojima se vi, drage obitelji, suočavate u današnje vrijeme. 

Odluka da Rijeka, odnosno Trsat, bude mjesto održavanja Susreta ima svoje uporište u sedamstoljetnoj povijesti toga svetišta, uz koje se vezuje predaja o Nazaretskoj kućici, kao i uz čudotvornu sliku Majke Božje Trsatske, ali i u posjetu svetog pape Ivana Pavla II. Rijeka je, naime, bila domaćin Papi prigodom njegovog trećeg apostolskog pohoda Hrvatskoj u lipnju 2003. pod geslom »Obitelj, put Crkve i društva«. Na riječkoj Delti na blagdan Duhova 8. lipnja 2003. pozvao je obitelji: »Ugledajte se i tražite zaštitu Svete obitelji na blizom Trsatu!«, a pohodeći Trsat potvrdio je svoju pouku da je Trsatsko svetište spomen-mjesto Svete obitelji i zaštitničko svetište hrvatskih kršćanskih obitelji, smatrajući ga trajnim nadahnućem za obiteljski pastoral.

Vjerujemo kako su vam još uvijek živa sjećanja na Prvi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji kojemu je 5. lipnja 2011. providonosno predsjedao papa Benedikt XVI. Toga vam se dana na zagrebačkom hipodromu obratio snažnim riječima koje valja uvijek iznova čitati i potom ostvarivati. Pozvao vas je da budete hrabre i da se oduprete sekulariziranom mentalitetu naglašavajući potrebu vašeg konkretnog svjedočanstva, posebno kao potvrdu »nepovredivosti ljudskog života od začeća do njegovog prirodnog skončanja« te tomu »što je jedinstvena i nezamjenjiva vrijednost obitelji utemeljene na braku i na potrebi zakonskih odredbi koje bi podupirale obitelji u zadaći rađanja i odgoja djece«. Pozvao vas je da se radujete majčinstvu i očinstvu ističući da je otvorenost životu znak otvorenosti prema budućnosti. Iz toga poziva na neki način proizlazi i tema drugog Susreta.

Naposljetku, valja istaknuti da vrijeme priprave za Susret i njegovo održavanje pada u razdoblje dviju biskupskih sinoda koje je papa Franjo sazvao upravo na temu obitelji, a što je nezapamćeno u povijesti Crkve. Sveti Otac je na blagdan Svijećnice 2. veljače 2014. uputio Pismo obiteljima pozivajući ih, između ostalog, na molitvu Duhu Svetome za sinodalne oce koji će raspravljati o obitelji na izvanrednoj Biskupskoj sinodi od 5. do 19. listopada 2014. i redovnoj Biskupskoj sinodi u jesen 2015. godine. Želeći vas potaknuti da odgovorite na taj poziv, njegovu molitvu Svetoj obitelji nadopunili smo retkom koji se odnosi na Susret u nadi da ćete ju redovito moliti u svojim obiteljima te tako pridonijeti uspjehu kako sinoda tako i Susreta. 

Drage obitelji, neka vas Gospodin po zagovoru Majke Božje Trsatske, obilno blagoslovi i osnaži da uzmognete vjerom, nadom i ljubavlju prevladati sve prepreke u vašem bračnom i obiteljskom životu kako biste, uzajamno se posvećujući i životom svjedočeći radost evanđelja, bili istinski znak nade i zalog budućnosti Crkve i društva u Hrvatskoj.

Dobro nam došli u Riječku metropoliju, gdje se grle Mediteran i Srednja Europa!
Dobro nam došli u Rijeku, grad sv. Vida!
Dobro nam došli na Trsat, Hrvatski Nazaret!

mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit i mons. Valter Župan, krčki biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj

 
Ispišite stranicu: