HR

Sinoda

Prvo zasjedanje Sinode - Konferencija za novinare


FOTOGRAFIJE ZA PREUZIMANJE

Drugog dana Prvog zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, u subotu 10. prosinca 2016. godine, održana je konferencija za novinare u prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola.
 
O tijeku i sadržaju dvodnevnog zasjedanja na temu „Crkva zagrebačka u djelu evangelizacije“ govorili su mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, dr. Blaženka s. Valentina Mandarić, voditeljica Prvog tematskog područja, dr. Denis Barić, tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, gđa Martina Tolić, vjeroučiteljica, članica Sinode, te vlč. Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.


 
Na početku konferencije, tajnik Sinode dr. Barić pojasnio je novinarima da je Sinoda iznimno važan događaj koji okuplja svećenike, ali i druge članove Božjega naroda koji svojim promišljanjem i savjetima žele pomoći svom biskupu u vođenju vjernika, te istaknuo kako se u sinodskoj dvorani ovih dana može osjetiti zajednički hod.
 
Biskup Gorski naglasio je kako se tijekom ovog sinodskog hoda nalazimo pred ogledalom pred kojim želimo vidjeti probleme i izazove današnjeg vremena. Premda imamo dokument prema kojem se ravnamo, mi ne znamo što će Sinoda donijeti - rekao je Biskup. Papa Franjo, nastavio je, u svome je pismu upućenom zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću u povodu početka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije upotrijebio dvije riječi: otvorenost i hrabrost.



Svi sudionici hrabro i otvoreno iznose svoje prijedloge kojima bi htjeli mijenjati lice Crkve nabolje. Zadovoljan sam s počecima rada Sinode i vjerujem da ćemo u tom duhu nastaviti - zaključio je biskup Gorski.
 
Da je riječ o velikom interesu članova Sinode potvrdila je dr. Mandarić, ističući 130 prijavljenih intervenata od kojih je već 72 izrečeno. Martina Tolić, predstavnica vjernika laika na Sinodi, napomenula je da je na Sinodi vidljiva ljepota zajedništva, te da je njezino pravo bogatstvo jednakopravnost svih članova.


 
Odgovarajući na pitanja novinara o naravi Sinode, biskup Gorski je kazao kako se na njoj ne raspravlja o dogmatskim pitanjima, već o metodama i sredstvima kako učiniti da cijela nadbiskupija bolje živi Evanđelje i kako da odgovori izazovima vremena.
 
Kada je riječ o konkretnim pitanjima o kojima su članovi Sinode raspravljali, Biskup je istaknuo pitanje navještaja, odnosno izazova kako suvremenim intelektualcima posredovati Evanđelje ili kako navijestiti Evanđelje služeći se suvremenim sredstvima društvenih komunikacija. Također, raspravljalo se i o pitanju katehizacije, odnosno o tome kako učiniti da župna kateheza bude cjelovita i sveobuhvatna.

Članovi Sinode promišljali su i o školskom vjeronauku, čiji se, kako je rekla dr. Mandarić, zakonski i pravni aspekti nisu razmatrali, već se raspravljalo o tome kako vjeronauk što kvalitetnije realizirati u školi, kako izbjegavati preklapanja župne kateheze i kako uspostaviti bolju koordinaciju između župnika i vjeroučitelja.
 
 
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: