HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.12.2014.

Žive jaslice u Zaprešiću



U izvrsnoj izvedbi Udruge „Stepinčeve oaze mira“ iz Zaprešića po šesti puta uspješno su organizirane Žive jaslice koje su u večernjim satima 26. i 27. prosinca okupile veliki broj posjetitelja iz Zaprešića i okolice. Prije samoga uprizorenja predstave „Žive jaslice sa sv. Franjom“ nazočnom građanstvu obratila se tajnica Udruge prof. Antonija Lacić koja se zahvalila Župi sv. Petra ap., gradu Zaprešiću i Turističkoj zajednici  kao i mnogim dobročiniteljima za potporu ovoga  velikog duhovnog projekta u Zaprešiću.

U ime grada Zaprešića svim nazočnim posjetiteljima Božićne blagdane čestitao je zamjenik gradonačelnika dr. sc. Alan Labus rekavši: „Na poseban način zahvaljujem članovima Udruge Stepinčevoj oazi mira što nam sada već tradicionalno svake godine na jedan jednostavan i plemenit način približuju Božić s porukama ljubavi i mira“.



Šeste Žive jaslice otvorio je zaprešićki dekan Ivan Frkonja koji se također zahvalio mnogim svojim župljanima što su kroz mjeseca dana marljivo uvježbavali sve scene ovog duhovno-scenskog uprizorenja. Predstava „Žive jaslice sa sv. Franjom“ odličnom glumačkom izvedbom, scenografijom, plesom i glazbom uprizorila je Kristovo rođenje u neposrednoj blizini crkve sv. Ivana Krstitelja. 

Predstavu je osmislio trajni đakon Ilija Nikolić kroz osam činova. Brojni posjetitelji kroz 50-minutno uprizorenje mogli su vidjeti: sv. Franju sa siromasima pred štalicom, židovski ples, Marijino i Josipovo traženje smještaja u Betlehemu, poklon betlehemskih pastira, ples anđela, dolazak tri mudraca s Istoka i susret s Herodom do njihova pronalaska Malog Isusa u betlehemskoj štalici.



I prvog i drugog dana božićne pjesme između činova pjevala je ženska pjevačka skupina „Ivančice“ iz Kulturno umjetničkog društva Kupljenovo pod vodstvom prof. Ivice Ivankovića. Najmlađi sa svojim roditeljima poslije predstave mogli su biti u neposrednoj blizini domaćih životinja: krave, magaraca, ovaca, zečeva, purana i janjaca.

U taj hvalevrijedan projekt uključeno je osamdeset osoba, a pripreme su trajale više od mjesec dana. Prvoga dana sv. Obitelj glumila je obitelj Rogina a drugoga obitelj Ružđak. Glavni pokrovitelji ovogodišnji "Živih jaslica" su Grad Zaprešić i Turistička zajednica grada Zaprešića. Novčani prilog kojeg su Malenom Isusu darovali posjetitelji namijenjen je siromašnim i potrebitim obiteljima.  



Treba na kraju podsjetiti da je Udruga Stepinčeva oaza mira od grada Zaprešića prije dva mjeseca  dobila povelju grada za svoj rad, a osobito je prepoznata po svoja dva dragocjena biblijska uprizorenja „Žive jaslice“ i „Kristovu muku“ koji okupljaju veliki broj posjetitelja.                                                                                                               
 
Ilija Nikolić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
 
Ispišite stranicu: