Započelo 288. zavjetno hodočašće vjernika Grada Zagreba u Mariju Bistricu

7.9.2019.
Molitvom i blagoslovom hodočasnika pješaka u pet sati ujutro u subotu 7. rujna u zagrebačkoj katedrali započelo je 288. zavjetno hodočašće vjernika Grada Zagreba u Mariju Bistricu.Više od tristo pješaka, predvođeni pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom, uputilo se nakon obilaska groba bl. Alojzija Stepinca upravo „Stepinčevim putom“ preko Medvednice prema Mariji Bistrici.


        
Iskusni planinari hodočasnici predvode hod, a svake se godine pridružuju novi hodočasnici što pokazuje da hodočasnička ruta od zagrebačke katedrale preko Sljemena do Marije Bistrice nadahnjuje sve veći broj ljudi.   U kapelici Majke Božje Sljemenske - Kraljice Hrvata na rasporedu je sveta misa koju predvodio mons. Ivan Šaško nakon koje slijedi tradicionalna okrepa u župnoj kući te nastavak hoda.Prema Mariji Bistrici danas će se organizirano uputiti još četiri skupine pješaka, iz Čučerja te iz Sesveta, a mladi koji sudjeluju na hodočašću mladih u Mariju Bistricu iz Gornje Stubice te iz Kašine.

U 18.30 sati predviđa se zajednička hodočasnička ulazna procesija od kapele sv. Ladislava do Svetišta nakon koje u 20 sati slijedi „Služba svjetla“, procesija sa svijećama na bistričkoj Kalvariji.

Od 22.30 sati u svetištu započinje cijelonoćno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom koje animiraju mladi.

Središnje euharistijsko slavlje u nedjelju 8. rujna predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s pomoćnim zagrebačkim biskupima i svećenicima grada Zagreba.

Zavjetna procesija od kapele „Ave Maria“ do „crkve na otvorenom bl. Alojzije Stepinac“ kreće u 11 sati, a sveta misa počinje u 11.30 sati. Središnjem će euharistijskom slavlju u nedjelju u 9 sati prethoditi zajednička pobožnost Križnog puta, dok je nakon središnjeg euharistijskog slavlja u svetištu Majke Božje Bistričke u 15 sati predviđen poslijepodnevni oproštaj i povratak hodočasnika svojim kućama.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr