HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.09.2018.

Vjernici Grada Zagreba na zavjetnom hodočašću u Mariju Bistricu



Tristo dvadeset hodočasnika, od kojih je najstariji imao 76 a najmlađi tek 7 godina, krenulo je u subotnje jutro 8. rujna u 5 sati na 287. zavjetno hodočašće Grada Zagreba u Mariju Bistricu.



Nakon hodočasničkog blagoslova što ga je u zagrebačkoj katedrali udijelio pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško te ophoda oko groba blaženog bistričkog hodočasnika Alojzija Stepinca, vjernici su krenuli put Sljemena.


 
Stigavši na Sljeme, biskup Šaško je u 9 sati predvodio euharistijsko slavlje u kapelici Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata te u svojoj homiliji hodočasnicima poručio kako nas današnji blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije upućuje na početak, vraća nas u dom naše ljudskosti, u dom susreta s Bogom u kojemu nas čeka i naša Majka Marija. Ona nam pokazuje i prati nas na putu življenja Kristove novosti; ona nas uvijek iznova uči jezik majčinstva – kazao je biskup Šaško te nastavio: Dok suvremenost našu civilizaciju pokušava naučiti jezik koristoljublja, probitka, zasluga, prava, sebičnosti, jezik majke je srašten s istinom našega bića, sa čežnjama koje nosimo u sebi. Majka uči jezik darovanosti. Majka ne ljubi svoju djecu zbog toga jer su za nešto zaslužna; majka se ne zalaže za djecu, jer ima na nešto pravo niti prava očekuje, majka ne trpi niti se žrtvuje radi probitka. Majka ne voli zato da bi imala koristi, niti je prepoznatljiva po sebičnosti. Majka se ne ističe bukom, nego živi samozatajno. Majka rađa, ne očekujući ništa zauzvrat. To je majčinski jezik koji je objavio Isus u svojoj ljubavi potpuno se predajući da bismo naučili jezik ljudske sreće. To je majčinski jezik Blažene Djevice koja se raduje i kada joj bol razdire dušu.



Zaključujući svoju homiliju, Biskup je potaknuo hodočasnike da mole Marijin zagovor kako ne bi zaboravili majčinski govor darivanja. U koncelebraciji euharistijskog slavlja bili su prof. dr. sc. Ante Crnčević, OFM i vlč. Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.
 
Nakon mise slijedila je okrepa u Župnom domu i nastavak puta prema Planinarskom domu Gorščica, gdje su hodočasnici objedovali i zadržali se u razgovoru i druženju. Tijekom cijeloga puta hodočasnici su molili križni put te su se izmjenjivali u nošenju križa. Nakon dvanaest sati hoda vjernici Grada Zagreba stigli su u Laz Bistrički odakle su krenuli na svoju posljednju dionicu do bistričkog svetišta. 


 
U 18.30 sati mladi Zagrebačke nadbiskupije, koji su se također nalazili na svom hodočašću, dočekali su kod kapele sv. Ladislava vjernike Grada Zagreba koji su put bistričkog svetišta krenuli iz tri smjera: iz zagrebačke katedrale u 5 ujutro te iz Čučerja i Sesveta.
 
U Bazilici Majke Božje Bistričke pozdravio ih je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te ih pozvao da svaku večer prije spavanja kao vjernici posvijestimo sebi da imamo dobrog Boga jer nam to Marijin život pokazuje.
 
Na iskustvo zavjetnog hodočašća kratko se osvrnuo vlč. Borna Puškarić: „Ove sam se godine želio pridružiti hodočasnicima pješacima na čelu s biskupom Ivanom, jer mi je taj hod do Marije Bistrice preko Sljemena ostao u jako lijepom sjećanju još iz bogoslovskih dana. Mislim da je ta tradicija hodanja i planinarenja do Marije Bistrice naše veliko blago koje daje poseban ton zavjetnom hodočašću Grada Zagreba. Želja nam je da ju očuvamo, ali i ponudimo drugima koji možda još nisu čuli za ovu mogućnost koja nudi jedinstveno iskustvo hodočašćenja. Ovdje možete susresti sve: djecu, mlade, obitelji pa i umirovljenike. Molimo, upoznajemo se, razgovaramo i uživamo u prirodi naše Medvednice.“

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: