HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.04.2019.

Vazmeno bdjenje u zagrebačkoj katedrali



Da se uskrsnuće nije dogodilo, mi ne bismo bili ovdje - rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći na Veliku subotu Vazmeno bdjenje u zagrebačkoj prvostolnici.


 
Bdjenje koje je započelo Službom svjetla i Vazmenim hvalospjevom nastavljeno je Službom riječi, a nakon toga prigodnu homiliju uputio je kardinal Bozanić. On se na početku osvrnuo na žene iz evanđeoskom ulomka, koje trče na grob kako bi odale počast onome koga su ljubile.


 
No, nastavio je Kardinal, događa se nešto što nisu očekivale. Evanđelje nam govori kako su ih dvojica, odjevena u bijelo, pitala što traže živoga među mrtvima. Kako bismo znali tko su ta dvojica, moramo se vratiti na čitanje Druge korizmene nedjelje i evanđelje o Taboru, gdje kaže kako su uz Isusa bili Mojsije i Ilija, predstavnik Zakona i prorok – podsjetio je Kardinal.


 
Osvrćući se na Prvo čitanje, naglasio je da nam ono govori kako sve što imamo dolazi od Boga te da je On stvorio čovjeka na svoju sliku, muško i žensko stvori ih. Kao da je Bog predvidio ovo čudno vrijeme u kojem se nameće pitanje postoji li razlika između muškarca i žene.


 
Istaknuo je kako je večeras među nama oko dvije stotine članova neokatekumenskog puta, koji žele označiti završetak jednog hoda u vjeri koji traje više od dvadeset godina.


 
Dok čestitam onima koji su završili jednu etapu svog hoda u vjeri, pozivam vas da svatko od nas, na način kako to najbolje osjeća, neprestano bude na Isusovom putu, da se neprestano obraća, da postajemo više ono što smo postali po svetom krštenju. Crkva je široka i u njoj postoji jedan duboki pluralizam. Ima toliko redova i zajednica, ali svi smo u jednoj Crkvi i pozvani smo da jedni drugima pomažemo – zaključio je kardinal Bozanić.
 
 
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: