HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.09.2015.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

Izvještaj i fotografija s proslave tristote obljetnice krunjenja čudotvorne slike Gospe Trsatske u Rijeci s koje su odjeknule riječi zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića u kojima je iscrpno pojasnio sadašnje stanje procesa kanonizacije bl. Alojzija Stepinca naslovna je tema novoga, prvoga rujanskoga i 36. ovogodišnjega broja katoličkoga tjednika Glasa Koncila.

Na suočavanje sa stvarnošću poziva u komentaru glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić pišući kako se ljude svjesno i smišljeno tjera da misle o nečem mogućem budućem ili o onome što je prošlo, a izaziva nova sporenja i nove razdore. "Predstavljanje prijedloga da se glavnice kredita uzetih u 'švicarcima' pretvaraju u eure kao gotove stvari koja je već na snazi te inicijativa i reakcije na inicijativu da se pozdrav 'Za dom spremni' uvede u hrvatsku vojsku odvraćaju pozornost od sadašnjosti, a samo se realno živi u sadašnjem trenutku", napisao je urednik Miklenić.

O aktualnoj temi prihvata migranata u Europu s područja Bliskoga istoka usuglasili su se predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj koje su poslale poruku: "Prihvatiti izbjeglice dužnost je svake osobe", a među tim vijestima jest i ona o tragičnoj smrti 71 izbjeglice u Austriji koja je potresla savjesti i izazvala komentare tamošnjih crkvenih dostojnika.

Pomalo uznemirujuće zvuči naslov sa sugovornikom iz intervjua, banjolučkim biskupom Franjom Komaricom koji u povodu 20. obljetnice progona hrvatskoga pučanstva s toga prostora upozorava: "Ovdašnji hrvatski narod bio je otpisan prije nego što je rat započeo".

Novi broj Glasa Koncila donosi dva priloga ususret početku nove školske godine: na pitanja u kojoj je mjeri izazov digitalizacije zahvatio hrvatske škole, te mogu li elektronički udžbenici zamijeniti vrsnoću učitelja govore stručnjaci, sami učitelji, ali i roditelji i studenti koji su prošli i prolaze obrazovni proces. I đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u ime HBK-a uputio je poruku koja se može pročitati na stranicama Glasa Koncila.

U prvome nastavku Teološkoga osvrta dr. fra Luka Marković obrađuje temu islamskoga radikalizma, za koji piše da je opasan za sve, pa i za muslimane, a u rubrici (Pri)govor znanosti piše se o odustajanju Njemačke od GMO-a.

Objavljeno je više izvještaja s većih vjerničkih okupljanja prvih dana rujna: u Križevcima su sestre bazilijanke proslavile stotu obljetnicu svojega dolaska u Hrvatsku, na Udbini je proslavljen Dan hrvatskih mučenika, a u Splitu je održana katehetska ljetna škola s temom "Odgoj za mir".

"Svako jutro se postrojavam sa svojim župljanima", za Glas Koncila svjedoči o. Zdravko Barić, redovnik monfortanac koji već desetljeće služi u Vojnom ordinarijatu, dok se kao vjernica laikinja aktivna u Crkvi predstavlja porezna inspektorica Milena Banovac, Krapljanka s Brodarice kraj Šibenika.

Na stranicama inozemnih vijesti može se čitati o novoj odredbi pape Franje za izvanrednu Svetu godinu milosrđa, kao i naglasci s njegovih susreta s vjernicima na općoj audijenciji i molitvi Anđeoskoga pozdravljenja. (GK)

Ispišite stranicu: