HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.08.2015.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

Novi broj Glasa Koncila, s nadnevkom nedjelje 30. kolovoza, na naslovnoj stranici donosi opširnu vijest i fotografije sa susreta srpskoga patrijarha Irineja sa zadarskim i splitsko-makarskim nadbiskupima. U pozdravnom govoru predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić rekao je da taj susret nadilazi dimenzije lokalnih granica i prostora, te je među ostalim poručio da se kršćani ne smiju umarati širiti ljubav, snošljivost i praštanje.

U komentaru se glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić osvrće na izjave i poruke patrijarha Irineja te upozorava da politika razara i ekumenizam i suživot. "Bilo bi dobro da se patrijarh Irinej u svojim istupima zadržao na stvarnim kršćanskim stajalištima. Nažalost, za svojeg boravka u Hrvatskoj izrekao je i više političkih poruka te se tako pridružio orkestriranim memorandumskim eskalacijama vodećih srbijanskih političara", navodi se u komentaru.

Katehetska ljetna škola okupila je srednjoškolske vjeroučitelje, a razmišljalo se o temi "Duhovnosti u vjeronauku - duhovnost za vjeronauk". Donosi se i opširno izvješće o proslavi 300. obljetnice svetišta Gospe Sinjske, gdje je Papin izaslanik kardinal Josip Bozanić poručio: "Danas u sinjskom svetištu molimo za hrvatsko zajedništvo. Dosta nam je podjela! Ako želimo napredak svomu narodu i domovini, potrebna je opća suglasnost oko temeljnih pitanja. Otvorenost daru života i zaštita obitelji i ljudskoga života u obitelji danas postaje gorućim pitanjem".

U intervjuu dr. Josip Grbac u povodu prvoga Svjetskoga dana molitve za skrb za stvorenje postavlja moralno pitanje - Tko više griješi: proizvođač koji kemikalijama truje hranu ili tko si otruje susjeda? Naime, dr. Grbac kaže: "Sada Papa govori i o 'grijehu protiv svijeta'. Toga grijeha još uvijek nismo svjesni. No ako tko, primjerice, sustavno truje hranu nepotrebnim štetnim kemikalijama - u tu bi kategoriju svakako spadali i sporni GMO proizvodi - zašto bi to bio manji grijeh nego kad tko izravno otruje svojega susjeda? Taj je grijeh zapravo vrlo evidentan."

Poseban je prilog reakcija na proslavu Manastira Krka i njegovo povijesno utemeljenje. Na znanstveni pristup iz knjige autora Ante Jurica "Gradovi, utvrde i sakralni spomenici uz Krku i Čikolu", citirajući brojnu literaturu i istraživanja, pobija 1402. godinu osnutka Manastira. Među ostalim stoji: "Arheolog i povjesničar Luka Jelić (1863. - 1922.) zabilježio je: "Očevidac nam je pripoviedio, da je stariji nadpis, na koji se ova godina odnosi, otučen, a povrh njega poznije uklesan natpis ćirilicom." Kameni natpis s 1402. godinom i nekoliko srpskih autora smatra falsificiranim te oni dokazuju da je navedena godina prepravljana pa ju treba čitati kao 1702."

"Zapažanja" donose aktualna društvena zbivanja i medijske reakcije. U Godini posvećenoga života predstavljena je s. Jakica Vuco koja kaže: "Da ću biti časna sestra, znala sam otkad sam počela misliti". Među vijestima je niz priloga iz života Crkve i društva, a među njima i proglašenje Godine očeva i majka u Božjem milosrđu u Mariji Bistrici na zavjetnom hodočašću vjernika Sisačke biskupije. Reportaža je iz župe Gospe od Ružarija u Posedarju koje je održala vjera, smokva i srdela. (GK)

Ispišite stranicu: