HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.07.2015.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...


slika

Donoseći ilustraciju s jedne od mladih misa na naslovnoj stranici novoga broja Glasa Koncila, s nadnevkom 26. srpnja, u središte je stavljeno više od sedamdeset novih svećenika Crkve u Hrvata i njihova mladomisnička slavlja.

Druga velika tema koju obrađuje Glas Koncila rezultati su Pilarova barometra hrvatskoga društva koji donosi zanimljive nalaze, koji pokazuju kako diše hrvatsko društvo kad su posrijedi povjerenje u institucije, politička orijentacija, socijalni odnosi, a koje je za katolički tjednik prokomentirao voditelj istraživanja i profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dr. Ivan Balabanić.

Na te podatke koji pokazuju kako većina Hrvata najviše vjeruje Crkvi i vojsci, a izgubila je povjerenje u političke institucije osvrće se u komentaru zamjenik glavnoga urednika Glasa Koncila Branimir Stanić. "Tko god želi doći na vlast, a žele mnogi, mora znati da želi vladati miroljubivim narodom koji voli svoju obitelj i prijatelje, svoju domovinu, koji želi raščistiti sve prijepore iz prošlosti, u kojemu je zanemariv broj ekstremista, i narodom koji želi da ga vode istinski demokrati", piše u komentaru Stanić.

Više je tekstova u ovom broju posvećeno blaženom Alojziju Stepincu: tako se donosi osvrt srbijanskoga intelektualca u Stepinčevu obranu u beogradskom listu Republika, potom izjava Predsjedništva Matice hrvatske pod naslovom "Uvijek ćemo štovati Stepinca", te dio propovijedi zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića u kojoj jasno poručuje da ne dolazi u pitanje nikakva revizija procesa Alojzija Stepinca.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr      

Sugovornik u intervjuu Glasu Koncila je odvjetnik i potpredsjednik Transparency Internationala Hrvatska Don Markušić koji poručuje da je borba protiv korupcije borba za ulaganja.

U Teološkom osvrtu dr. Josip Sabol piše o kršćanskom identitetu, dok se u Zapažanjima Đurđica Ivanišević Lieb pita: Koga štiti i za koga radi Hrvatsko novinarsko društvo, a u "Našim razgovorima" odgovara se na pitanje: Zar nešto ne valja u enciklici "Hvaljen budi".

Reportaža ovoga puta donosi život franjevačke župe sv. Petra u Cerniku koja ima oko 3000 vjernika i čak sedam filijalnih crkava.

Inozemne su stranice obojane vijestima od Indije i Irana do Kube i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a značajan je prostor posvećen životu kršćana na Bliskom istoku gdje se progoni, diskriminacija i kršenje vjerskih prava ne zaustavljaju.

U novome Glasu Koncila nekoliko je susreta s redovnicama: u Godini posvećenoga života progovara s. Samuela Markanović iz Družbe Marijinih sestara Čudotvorne medaljice o avanturi života s Bogom, a 95-godišnja milosrdnica Simeona Orlić svjedoči kako su je dva puta komunističke vlasti nagovarale da napusti družbu, dok misionarke s. Augustina Nikolić i s. Ruža Raič svjedoče o narodu na Salomonskim otocima koji drži do obiteljskih vrjednota.

U rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi predstavljena je Petra Tišljarić, župljanka župe Bezgrješnoga srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu i koordinatorica akcije "40 dana za život" koja molitvenim nastojanjem brine za nerođene. (it, gk)


Ispišite stranicu: