HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.07.2015.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

Važne poruke s euharistijskih slavlja za domovinu uz Dan državnosti provlače se kod novi 27. ovogodišnji broj Glasa Koncila od nedjelje 5. srpnja. Na naslovnici je istaknuta poruka zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s mise u crkvi sv. Marka "Vlasti se moraju djelotvornije suočiti s egzistencijalnim problemima" u kojima je upozorio na tri problematična područja hrvatskog društva: nebrigu za demografsko stanje, iseljavanje i korupciju. Uz uglednike iz javnoga života na misi su sudjelovali predstavnici hrvatskih branitelja te obitelji poginulih i nestalih, a posebno je odjeknuo kardinalov poziv: Hrvati, ne odustajte od Hrvatske!

Odnosom prevladavajućega i kontroliranoga javnoga mnijenja prema sudbinskim hrvatskim temama bavi se u svojem komentaru glavni urednik Ivan Miklenić koji piše o raskrinkavanju specifične korupcije koja je, prema njegovu mišljenju, prožela kako garnituru na vlasti tako i garnituru u formalnoj opoziciji te u tome vidi stvarni razlog zašto Hrvatska ni 25 godina od svoje samostalnosti ne može imati relevantne slobodne medije. Snaga političke korumpiranosti "spriječila je brže izlaženje iz aktualnoga, nevidljivoga, ali stvarnoga ropstva umreženim skupinama", piše Miklenić i nastavlja, "no sve stravičnije posljedice takvoga upravljanja Hrvatskom sve su vidljivije, sve su opipljivije na koži sve brojnijih hrvatskih građana, pa takvoj vladavini, htjele to tzv. političke elite ili ne, mora doći kraj".

O temama politike, zaborava, odnosa prema Slavoniji, ali i kulturnim aktivnostima govorila je za Glas Koncila u intervjuu književnica i prevoditeljica Ivana Šojat, nedavno nagrađena književnica za kratku priču u jednom dnevnom listu. "Slavonija je pogođena dvostrukom pošašću: razrušena je u ratu, pokradena u poraću, pozadinskim 'igrama' pohlepnih pretvorena u feud, vraćena unatrag", upozorava sugovornica GK-a i ističe kako su tom dijelu Hrvatske potrebna budućnost i radna mjesta.
 
U crkvenim, ali i društevnim krugovima, odjeknula je objava druge po redu enciklike pape Franje "Hvaljen budi" koja se bavi ekološkim pitanjima, ali i mnogim političkim i ekonomskim izazovima u kojoj obrađuje ne samo tehničke mjere zaštite okoliša, već potiče dijalog o tome kako oblikovati budućnost našega planeta. O tome piše naš suradnik Krešimir Cerovac.

Ovaj je prvi srpanjski broj Glasa Koncila obogaćen svećeničkim prilogom u kojem se donose fotografije mladomisnika iz hrvatskih biskupija i nadbiskupija, ali i redovničkih družbi i redova s podatcima o njihovom rođenju, župa iz kojih dolaze i datumom održavanju mladih misa. Uz slavlja novih ređenika može se čitati i o svećenicima jubilarcima.

U novom broju Glasa Koncila na četrdeset stranica posvećen je prostor i za rubrike "Put u slobodu" i "Drugačiji su među nama" u kojim progovaraju predsjednik udruge za borbu protiv ovisnosti iz Osijeka Tomislav Mišetić koji je iskusio ponor ovisnosti iz kojega se uspio spasiti te novinarka Nevenka Špoljarić koja je kao ratna reporterka na jednom od zadataka bila ranjena.

Čitatelji mogu čitati o aktivnostima trsatskog mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda koji vodi prihvatilište "Ruže sv. Franje", ali i resocijalizacijske projekte te su pokrenuli časopis "Ulične svjetiljke". Drugi veći prilog u ljetnom broju posvećen je obljetnici trideset godina pastoralne skrbi za Rome u Hrvatskoj, u kojoj je najistaknutija redovnica s. Karolina Miljak. Mladi su se, pak, na svojim stranicama dotaknuti teme ljeta kao prilike za duhovni rast.

Reportaža ovoga puta predstavlja Crikvenicu i po tradiciji bogatu župu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Oko četiri tisuće župljana doživljava novo buđenje uz duhovne poticaje i svojega župnika Slobodana Bunozu, a u posljednje vrijeme postaju sve prepoznatljiviji i izvan crkve, suživljenost s mjestom i gradom sve je veća.

Inozemne su stranice obojane vijestima iz središta Katoličke Crkve: prenose se glavni naglasci iz nedjeljnog Angelusa i kateheze pape Franje, a tu su i vijesti o uspostavljanju Tajništva za komunikaciju, velikom zanimanju za sinodu o obitelji, kao i o misi koju je papa slavio s 46 novih nadbiskupa metropolita. (GK)

Ispišite stranicu: