HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.04.2015.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...


Posljednji travanjski broj katoličkoga tjednika Glasa Koncila s nadnevkom od nedjelje 26. travnja na četrdeset stranica donosi pregled najvažnijih crkvenih zbivanja u Hrvatskoj i svijetu te više zanimljivih reportaža, intervjua i svjedočanstava.

Naslovna stranica posvećena je izvještaju s Drugoga nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji u svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci, gdje se okupio 15 tisuća vjernika koje je Crkva ohrabrila na njihovom obiteljskom putu. Sa susreta je posebno odjeknula poruka da bi se mnoga sredstva trebala preusmjeriti na dobro obiteljima, umjesto da se troše u beskorisne, moralno štetne i zanemarive svrhe, a na stranicama GK-a atmosfera se prenosi i na desetak fotografija.

Osvrt na susret hrvatskih obitelji dao je glavni urednik Ivan Miklenić u komentaru napisavši da je taj susret iznjedrio "brojne poruke i impulse za nove zauzetosti na osobnom, crkvenom i društvenom planu da bi obitelj u hrvatskom društvu doista uživala veliko dostojanstvo i bila uvijek prepoznavana i podupirana kao institucija od životne važnosti".

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr  

Teme proslave 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluje" dotaknuo se sugovornik u intervjuu Glasa Koncila povjesničar Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskoga centra Domovinskoga rata, ali i biskupi Hrvatske biskupske konferencije koji su sa svojega jubilarnoga 50. zasjedanja objavili da će crkveno slavlje biti u Kninu te uputili apel za demografsku obnovu Hrvatske i dali neke poticaje kako živjeti izvorni smisao kršćanskoga braka i obitelji.

Uz Godinu posvećenoga života dva priloga tematiziraju djelovanje i aktivnosti redovništva: susret s misionarom Družbe Duha Svetoga, osječkim studentskim kapelanom Arkadiuszom Krasickim i reportaža iz Dubrovnika, iz učeničkoga doma za srednjoškolke "Paola di Rosa", koji vode sestre službenice milosrđa i tako nastavljaju prvotnu karizmu odgoja djevojaka.

Posljednji travanjski Glas Koncila u rubrici "Put u slobodu" piše o tome kako živjeti s posttraumatskim stresnim poremećajem, a priča studentice Ane Mandić s cerebralnom paralizom u središtu je rubrike "Drugačiji su među nama".

Među aktualnim je prilozima i prvi nastavak teološkoga promišljanja u kojemu se prikazuje bula "Lice milosrđa" kojom je papa Franjo proglasio Svetu godinu milosrđa, a svjedočanstvo vjere dao je i prvi hrvatski zlatni gimnastičar Marijo Možnik.

Mladi na svojim stranicama posvetili su se pitanju rada i dostojanstva, a reportaža na dvije stranice pokazuje živost župne zajednice sv. Antuna Padovanskoga u Čakovcu pod naslovom "Međimurska 'Padova' unosi duhovnu svježinu".

U inozemnim se vijestima obrađuju pitanja i izazovi te reakcije pape Franje i crkvenih velikodostojnika na tragediju kod libijske obale u kojoj je stradalo više stotina imigranata. (it, gk)
 
Ispišite stranicu: