HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.03.2015.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

"Nastojmo izgraditi zajedništvo u različitosti", glavni je naslov novoga broja Glasa Koncila, objavljenog s nadnevkom nedjelje 29. ožujka, posvećenoga ređenju novoga krčkoga biskupa fra Ivice Petanjka. Donosi se detaljan izvještaj novinara Tomislava Vukovića o događaju od nedjelje 22. ožujka u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Krku. "Danas je drevna Krčka biskupija, po promisli Božjoj, povezala kontinentalnu i primorsku Hrvatsku te postala Crkva u Hrvata ujedinjena na jednom mjestu", riječi su novoga krčkoga biskupa Petanjka.

Komentar "Bezočne manipulacije" urednika Ivana Miklenića odnosi se na medijske konstrukcije glede pisma civilnoga invalida Tihomira Cvetkovića. "Razumljivo je što je otac, koji je duboko pogođen obiteljskom teškom situacijom, usporedio mjesečno primanje svoga invalidnoga sina i branitelja Glogoškoga, ali nije razumljivo, ni profesionalno ni moralno dopustivo, da urednici nekritički lansiraju u javnost emotivno uspoređivanje onoga što se uspoređivati ne može niti smije jer je to tipično miješanje krušaka i jabuka, odnosno tipična smišljena manipulacija i s obitelji Cvetković i braniteljima stopostotnim invalidima i javnošću", napisao je među ostalim urednik GK-a.

U intervjuu orguljaš i čembalist Pavao Mašić govori o četiri "Porina" osvojena za album "Anđelko Klobučar - skladbe za orgulje", o crkvenoj glazbi, nadahnućima rodnoga Šibenika i šesnaestogodišnjem "stažu" u crkvi sv. Marka na zagrebačkome Gornjem gradu. "Statistički gledano, nagrade su pokazatelj kontinuirane aktivnosti i prisutnosti u relevantnom glazbenom i umjetničkom životu neke sredine. Kao orguljašu i čembalistu, meni su one posebno značajne jer upozoravaju širu javnost na značaj i potencijal tih nepravedno zanemarenih instrumenata", navodi Mašić.

"Susret u Godini posvećenog života" predstavlja dr. fra Ivana Ševu. Svećenik franjevačke provincije Uznesenja Marijina na nebo u Hercegovini samozatajni je redovnik, pastoralac, graditelj, humanitarac, vjeroučitelj, sveučilišni predavač, pisac.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" Željko Stipić napominje kako školstvo nikada nije postalo stvarnim prioritetom i govori o projektu "izdvajanja temeljnih djelatnosti" iza kojega su, prema njegovom mišljenju, stajali moćni političari i još moćniji poduzetnici.
"Mladi mladima" promišljaju o Bogu i vjeri u virtualnom prostoru i svijetu. Digitalni putovi Gospodnji, župne "online" oglasne ploče i mladi vjernici kao nositelji nove komunikacije neke su od tema rubrike.

Novinar Tomislav Vuković autor je reportaže iz Vetova u Požeškoj biskupiji. Predstavlja župu Bezgrješnoga začeća BDM i filijalne crkve u Podgorju, Hrnjancu i Lukaču.

"Je li grijeh biti komunist?", interesantno je pitanje iz rubrike "Naši razgovori", a uz ostale redovite rubrike izvještava se o srebrnom jubileju đakovačko-osječkoga nadbiskupa u miru mons. Marina Srakića. Na stranicama posvećenima vijestima iz Crkve u svijetu piše se i o posjetu pape Franje Napulju.

Posljednja stranica GK-a posvećena je predstavi "Pravednik u okovima", izvedenoj u Tučepima povodom stote godišnjice rođenja starogradiškoga uznika fra Josipa Viskovića. Karikatura Srećka Puntarića Felixa tematizira konzumerizam. (GK)

Ispišite stranicu: