HR

Aktualnosti

Objavljeno: 05.03.2015.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

Naslovnica novoga broja Glasa Koncila od nedjelje 8. ožujka donosi izvješće o Europskom susretu nacionalnih ravnatelja Papinskih misijskih djela. Sa susreta je upućena poruka i poziv kršćanima koji su odgovorni da svi čuju za Isusa i osjete njegovu ljubav.

U komentaru pod naslovom "Novi poziv na buđenje" urednik Ivan Miklenić, između ostaloga piše: "Za one koji žele dobro Hrvatskoj to 8. mjesto 'najjadnijih' ekonomija poziv je na uzbunu, na buđenje, na prepoznavanje i odbacivanje svih maska i magla, svih okova, pa i vlastitih, na odlučno, stručno, strpljivo i dugoročno djelovanje, a ako su vjernici, i na poniznu, iskrenu i ustrajnu molitvu."

U intervjuu progovara dr. Josip Stjepandić, poduzetnik u Njemačkoj i podupiratelj zaklade "Fra Bonifacije Ivan Pavletić", te ističe da je problem što Hrvatsku vode potpuno pogrješni ljudi. "U velikim njemačkim bankama i državnim institucijama postoje specijalne službe koje klasificiraju sve zemlje prema više kriterija. Imam pouzdane informacije da je Hrvatska u pogledu pravne sigurnosti na samom dnu. To je jedan od najvažnijih kriterija za svakoga ulagača", kaže dr. Stjepandić.

U "Zapažanjima" Đurđica Ivanišević Lieb upozorava na demografske probleme, pa će, kako ističe za 15 godina Hrvatska biti manja za broj stanovnika Istarske županije, u radnoj produktivnoj dobi nestat će cijela Zagrebačka županija, a populacijska politika uopće se ne provodi. Otvoren je postupak za beatifikaciju misionara o. Ante Gabrića, a u vijesti stoji: "Sluga Božji o. Gabrić u Indiji je posebno pomagao ljudima u bijedi, a osobiti je odnos imao prema malenima, pa su tako i tisuće hrvatske djece preko Maloga koncila slale priloge svojim vršnjacima u njegovim misijskim postajama."

Kao znak zahvalnosti Crkve čistačima dubrovačkih ulica i vozačima karića po Gradu, u dubrovačkom je sjemeništu na inicijativu katedralnoga župnika dr. Stanka Lasića, za njih priređena večera s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem i njegovim suradnicima.

Reportaža je iz Dicma Donjega, a u rubrici vjernika laika predstavljena je Marica Petir, ekonomska vijećnica u župi sv. Petra i Pavla u Kašini. Na tribini "Zajednički vidici" o bl. Alojziju Stepincu doneseni su podatci da je zaslugom nadbiskupa Stepinca spašeno od gladi i smrti 6717 djece i da je to bilo jedno od njegovih najdivnijih djela u to ratno vrijeme: "Djeca nisu završila u logoru Jasenovac, premda su u zbrinjavanju kroz njega prošla, no takvu istinu nije u našem hrvatskom prostoru lako prihvatiti".

Među inozemnim vijestima ističe se ona o Papinoj osudi progona kršćana na Bliskom istoku, zatim ComECE-ovo upozorenje "Etika u istraživanju i medicini" u kojemu se upozorava na opasnosti surogat-majčinstva i na nedostatak zajedničke regulative jer surogat-majčinstvo vodi ka "ekonomizaciji djeteta".

Predstavljen je i projekt Caritasa Zagrebačke nadbiskupije "Budućnost na dar", koji je započeo prošle godine. Ideja je da se svakomu djetetu osigura policu osiguranja od šest tisuća eura, pa tako kada se mora osamostaljivati, da može sljedeće dvije godine dobivati mjesečno dvije tisuće kuna.

"Hoditi zajedno" geslo je poruke predsjednika Hrvatskoga Caritasa biskupa Josipa Mrzljaka uz Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH, koju Glas Koncila objavljuje u cijelosti. Uz poruku je objavljen i poziv svim ljudima dobre volje koji mogu dati svoj novčani doprinos pozivom na donacijski telefon Hrvatskoga Caritasa 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu, PDV uključen), on-line donacijama na mrežnoj stranici Hrvatskog Caritasa, darom u župi 8. ožujka ili uplatom na žiro-račun akcije Tjedna solidarnosti IBAN: HR05 23400091100080340, kod PBZ-a, poziv na br. 101. (GK)

Ispišite stranicu: