HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.01.2015.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

Fotografija i izvještaj s otvaranja 55. Teološko-pastoralnoga tjedna u velikoj dvorani Međubiskupijskoga sjemeništa na zagrebačkoj Šalati otvaraju čitatelju put u novi broj Glasa Koncila, 5. u tekućoj godini, s nadnevkom od nedjelje 1. veljače.

Tema ovogodišnjega TPT-a u organizaciji Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Zagrebu, koji također tradicionalno služi kao povlaštena prigoda za susret pastoralnih djelatnika s cijeloga hrvatskoga govornoga područja, aktualna je kako u općoj tako i u domaćoj Crkvi, ali i društvu: "Brak i obitelj u proturječju sa suvremenim društvom". Glas Koncila donosi pozdravne govore istaknutih sudionika, kao i izvještaj o predavanjima s prvoga radnoga dijela skupa.

Istaknuto mjesto na naslovnici zauzima i vijest da je papa Franjo za Krčku biskupiju imenovao novoga biskupa, fra Ivicu Petanjka, franjevca kapucina i dosadašnjega gvardijana kapucinskoga samostana u Osijeku.

Osim izvještaja iz Osijeka, gdje je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić u subotu 24. siječnja pročitao priopćenje apostolskoga nuncija u RH mons. Alessandra D'Errica o imenovanju, Glas Koncila objavio je čestitke novoimenovanome biskupu zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića, sisačkoga biskupa Vlade Košića (novi je biskup rođen u Đakovu, gdje su se naselili njegovi roditelji koji su rođeni u "slavnoj i patničkoj župi Zrin" u Sisačkoj biskupiji) te kapucinskoga provincijala i predsjednika Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) fra Jure Šarčevića.

"Širi se dužničko ropstvo", naslov je komentara u novome broju katoličkoga tjednika, u kojemu urednik mons. Ivan Miklenić analizira pojavu sve većega osiromašenja i zaduživanja kako hrvatske države tako i njezinih građana. "Pojava dužničkoga ropstva u Hrvatskoj toliko je ozbiljna i dalekosežna da bi se svaka država ili društvena institucija, čak i svaka osoba, morala s njom suočiti i pokušati dati svoj doprinos da se što prije zaustavi ili će se još više produbiti i proširiti", zaključuje u komentaru urednik Miklenić.

Čak su tri velika priloga u novome broju Glasu Koncila - koji je ugledao svjetlo dana neposredno prije Svijećnice, kada se slavi Dan posvećenoga života (ove godine u Godini posvećenoga života) - vezana uz tu temu. U intervjuu progovara već spomenuti predsjednik HKVRPP-a fra Jure Šarčević. Osim što predstavlja redovništvo u Hrvatskoj, sugovornik se osvrće na teme kao što su kriza redovničkih zvanja, Godina posvećenoga života kao prigoda za promišljanje i obnovu redovništva, a zalazi i u pojedina područja koja su tipična za redovnički život.

U redovitome susretu koji Glas Koncila iz broja u broj priređuje s nekim od hrvatskih redovnika i redovnica, u novome broju progovara "iskusni zagrebački župnik, jednostavan i oduševljeni franjevac (trećoredac), neumorni pisac križnih putova, prepoznatljivi glas radijskih postaja, promicatelj katoličkoga tiska" fra Vice Blekić. Redovničkome pozivu kao opciji za mlade, mladi su suradnici i suradnice Glasa Koncila posvetili svoje stranice. Prilog nosi naslov: "Redovnici nastupaju: 'O Bože, zar si pozvao mene?'"

Prikazanje Gospodinovo, Svijećnica, također se slavi kao Dan života. Da su djeca najveće bogatstvo, svjedoči Manda Marić, 59-godišnja majka devetero djece iz Slavonskoga Broda. Nadalje, Slađana Petričević, predsjednica udruge Centar za nerođeni život "Betlehem" iz Vinkovaca predstavila je projekt koji je udruga ostvarila s vinkovačkom bolnicom i drugim nadležnim institucijama. Tako je u Vinkovcima osiguran grob za nerođenu djecu, žrtve bilo spontanoga bilo namjernoga pobačaja. Tako nerođeni mališani, dakako ako to žele njihovi roditelji, više ne će završavati kao "medicinski otpad".

U reportaži u novome broju Glasa Koncila čitatelji mogu upoznati život župne (pa i društvene) zajednice u Topuskome. Glas Koncila, nadalje, daje glas Inicijativi "Za slobodan izbor vrste kartice", koja upozorava na rizike beskontaktnih kartica, koje banke uvode ne pitajući klijente žele li prihvatiti rizik (transakcija se ne autorizira potpisom, osobnim dokumentom ili PIN-om).

U rubrici "Zapažanja" jedno od postavljenih aktualnih pitanja glasi: "Što je Imunološki zavod za Hrvatsku?". Rubrika "(Pri)govor znanosti" predstavlja novi europski zakon o GMO-u te njegove implikacije za Hrvatsku, a rubrika "Naši razgovori" bavi se problemom navodno masonskih simbola u starijem crkvenom graditeljstvu. (GK)

Ispišite stranicu: