HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.10.2014.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

Početak redovitoga 49. plenarnoga zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije naslovna je tema novoga broja Glasa Koncila, s nadnevkom nedjelje 26. listopada.

Naznačene su glavne teme zagrebačkoga zasjedanja, Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, te dvije obljetnice, stota godišnjica početka Prvoga svjetskoga rata i 50 godina otkako je novi blaženik Katoličke Crkve Pavao VI. proglasio sv. Benedikta prvim patronom cijele Europe.

Misa beatifikacije pape Pavla VI. i završetak Biskupske sinode o obitelji u Vatikanu druga je velika tema Glasa Koncila, a zaključke i naglaske dvotjednoga zasjedanja donosi novinar Darko Grden.

U komentaru "Pobjeda za oslobađanje" urednik Ivan Miklenić piše o Građanskoj inicijativi "U ime obitelji", točnije njezinu prikupljanju potpisa pod geslom "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" i različitim nekorektnim postupcima kreatora javnoga mnijenja u Hrvatskoj.
Dobitnica književne nagrade "Fra Lucijan Kordić" pjesnikinja Malkica Dugeč, sa svoje stuttgartske adrese u intervjuu progovara o zbirci "Žigice vjere", prisilnom odlasku u Njemačku nakon Hrvatskoga proljeća s pokojnim suprugom Božom, pjesničkim nadahnućima ali i "slučaju Perković", kao i drugim hrvatskim društvenim problemima.

Glas Koncila u novome broju predstavlja fotografijama i kratkim biografskim podatcima sedamnaest redovnica koje su ove godine položile doživotne redovničke zavjete. U novome nastavku teološkoga osvrta "Bog i novac" dr. Željko Čekolj bavi se enciklikom "Centesimus annus" pape Ivana Pavla II. iz 1991., odnosom prema kamatama i kreditima.

Beskućništvo kao sve veći problem u Hrvatskoj zbog nedorečenih zakona i ovrha tema je teksta Vlade Čuture, a Hrvatska mreža za beskućnike upozorava kako kapaciteti prihvatilišta i prenoćišta ne mogu primiti oko 1000 osoba bez smještaja. Uz prikupljanje potpisa za referendum protiv monetizacije autocesta dr. Željko Lovrinčević s Ekonomskoga instituta u Zagrebu komentira događaje novinaru Tomislavu Vukoviću. Dopredsjednica Centra za skrb o plodnosti Ivana Zečević govori o FertilityCare (FC) metodi u Hrvatskoj, budući da je uz rad s mladim parovima u Centru radila i na organizaciji prve međunarodne edukacije u Hrvatskoj za stručnjake FC sustava. Predstavljen je i hrvatski branitelj Marko Šafran koji se bavi umjetničkim paljenjem drveta - pirografijom.

Novinar Ivan Tašev piše o "Agentima dobrote", mladima iz SKAC-a koji nastavljaju pomagati stradalima u poplavi. U rubrici "Drugačiji su među nama" Mirela Cvitić svjedoči o protekle četiri godine kada se suočila s dijagnozom karcinoma dojke. Karcinom je otkriven neposredno nakon dojenja mlađega sina, kada su mu bile tek dvije godine. Reportaža je u ovom broju iz dviju hercegovačkih župa - rodnoga mjesta pjesnika Antuna Branka Šimića Drinovaca i obližnje Gorice. Stranice "Mladi mladima" posvećene su blagdanima Svih svetih i Dušnom danu, promišljajući o besmrtnosti duše i njezinoj predodređenosti za vječnost.

U trećem nastavku povijesnoga feljtona o lišenju slobode i prisilnom radu prema tadašnjem zakonodavstvu 1945.-1951. dr. Vladimir Geiger piše o logorima "Vrana" kod Biograda, "Bohn" kod Vinkovaca i Stara Gradiška. Među katoličkim oblikovateljima kulture predstavljen je životni put crkvenoga glazbenika Matije Ivšića. Rubrika "Naši razgovori" odgovara na čitateljsko pitanje "Mogu li se sakramenti krsta i potvrde 'izbrisati'?".

U redovitim izvještajima tematiziraju se dvodnevna Katehetska škola za vjeroučitelje u posebnim uvjetima odgoja i obrazovanja, kao i simpozij "Religije i nasilje", održan na zagrebačkome Filozofskom fakultetu Družbe Isusove.

Posljednja, četrdeseta stranica Glasa Koncila donosi priču o pjevačici, nekadašnjoj eurovizijskoj predstavnici Hrvatske Maji Blagdan koja svjedoči o svom novom glazbenom početku - duhovnoj glazbi. (GK)

Ispišite stranicu: