HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.09.2014.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

"Prilike ne dopuštaju odgađanja jer u pitanju je opće dobro", glavni je naslov novoga broja Glasa Koncila, s nadnevkom 21. rujna, u kojemu se detaljno izvještava o 283. hodočašću vjernika Grada Zagreba u svetište Majke Božje Bistričke. Novinar Ivan Tašev iznosi najvažnije događaje s hodočašća mladih 13. rujna kao i nedjeljnoga euharistijskoga slavlja 14. rujna u Mariji Bistrici koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U komentaru "Kucnuo je čas" urednik Ivan Miklenić bavi se inicijativom građanske udruge "U ime obitelji" za referendum za biranje političara s imenom i prezimenom. "Promjena dosadašnjega političkoga sustava u tom dijelu baš zbog toga je nužna, i što ga više pojedine važne političke stranke odbijaju, to ga je žurnije promijeniti jer je to jedini način da se u Hrvatskoj stvarno promijene potrošene i mentalitetom prošlosti inficirane političke garniture, a s njima onda i način upravljanja zemljom", stoji među ostalim u urednikovom komentaru. Uz prikupljanje potpisa za referendum inicijativu komentiraju svećenici o. Ivan Mandurić, dr. Marijo Volarević i Željko Ivan Bakšić.

Predsjednik Nacionalnoga katoličkoga centra za bioetiku SAD-a dr. John Haas u intervjuu je istaknuo kako je Crkva položaj revolucionarnosti zaslužila kontinuitetom. Predstavio je instituciju kojom predsjeda, katolički pogled na bioetiku, roditeljski pogled (suprug je i otac devetoro djece!), te ponudio odgovore na krizu života. "Obitelj se u današnje vrijeme snažno napada, posebice je u pitanje doveden njezin božanski i naravni temelj. Upravo je zbog tih velikih izazova, više nego ikada dosad, potrebno dignuti glas za zaštitu obitelji. Čak ni okorjele ateističke komunističke zemlje nisu nikada pokušavale brakom nazvati zajednicu dvojice muškaraca ili dviju žena", napomenuo je dr. Haas.

Rubrika "Vjernici laici aktivni u Crkvi" predstavlja pastoralnu vijećnicu i sakristanku iz župe sv. Barbare u zagrebačkome Vrapču Anu Šarić. Novinar Vlado Čutura susreo se s predsjednikom Austrijsko-hrvatskoga kulturnog društva i Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskoga rata Miroslavom Piplicom. Načet je niz aktualnih tema, posebno onih važnih za hrvatsko iseljeništvo. Isti novinar napisao je i reportažu iz dva slavonska mjesta, dvije "utvrde" široke ravničarske duše i vjerske tradicije – Semeljaca i Oprisavaca.

Povijesni feljton o pravilnicima Udbe donosi priču o "Grupi A" specijaliziranoj za inozemstvo. Među katoličkim oblikovateljima kulture spominje se životno djelo i stradanje Tiasa Mortigjije. U rubrici "(Pri)govor znanosti" analiziraju se čuvari prehrambene kulture, ali i suvereniteta.

Maksimilijan Milan Herceg u "Meditaciji" piše o Božjoj kuverti, a u kutku posvećenom duhovnoj poeziji objavljena je "Molitva na putu" Antuna Branka Šimića. Među redovitim izvještajima iz života Crkve je i onaj iz Splita s jubilarnih 30. redovničkih dana.

Posljednja stranica Glasa Koncila predstavlja dvije afričke redovnice, sljedbenice bl. Marije Propetog Isusa, koje djeluju u Novskoj. Križaljka je posvećena 155. obljetnici rođenja "hrvatskoga Balzaca", a neizostavna je i nova karikatura Srećka Puntarića Felixa. (GK)

Ispišite stranicu: