HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.08.2014.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

Novi digitalni mediji i film, kako se njima služiti, koje su njihove mogućnosti ali i opasnosti - tim se je temama bavilo 150 srednjoškolskih vjeroučiteljica i vjeroučitelja na ljetnoj katehetskoj školi. Izvještajem s događaja i fotografijom s jedne od radionica na naslovnici, otvara se čitateljima novi broj Glasa Koncila, 35. u tekućoj godini, s nadnevkom od nedjelje 31. kolovoza.

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, 23. kolovoza, kao i komemoracije koje je u povodu toga dana Ministarstvo branitelja organiziralo ne mjestima stradanja, Jadovnom i Jazovki, povod je promišljanju urednika Glasa Koncila mons. Ivana Miklenića u redovitom Komentaru. Već sam naslov, "Komemoracija ili manipulacija" upućuje na dvojbu o stvarnoj nakani tih komemoracija. "Te komemoracije u stvarnim okolnostima suvremenoga hrvatskoga društva imaju simboličko značenje i to značenje ne treba podcjenjivati, no da bi takve komemoracije imale stvarno puno značenje, moralo bi se u hrvatskom društvu dogoditi oslobođenje od nasljeđa komunističkog sustava ponajprije u politici, a onda i u svim društvenim sferama", kaže između ostaloga urednik Glasa Koncila.

Tjednik donosi izvještaj o spomenutoj komemoraciji žrtava u Jadovnom, na kojoj je sudjelovao gospićko-senjski biskup Mile Bogović, kao i s mise za žrtve totalitarnih i autoritarnih režima koja je s istim povodom, spomenutim danom sjećanja, održana u Dubrovniku. Tu je i vijest o otkrivanju spomen-obilježja žrtvama komunističkog režima u Slanom pokraj Dubrovnika. Glas Koncila donosi i proglas kojim biskup Bogović poziva na ovogodišnje hodočašće u Udbinu, na proslavu Dana hrvatskih mučenika.

Među čitanja osobito vrijedne izvještaje iz života Crkve u Hrvatskoj svakako spada i onaj o smrti mons. Marijana Radanovića, kojega oni koji su ga poznavali smatraju jednim od najuzornijih svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Misu zadušnicu za pokojnog graditelja i čuvara nacionalnog svetišta sv. Josipa, i sprovodne obrede predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. S malo riječi puno toga o pokojniku kaže naslov teksta: "Otišao 'dobri duh Karlovca'".

Na stranicama posvećenima životu Crkve u svijetu, uz redovito praćenje aktivnosti pape Franje, nalazi se i tekst pod naslovom: "Legitimno je zaustaviti nepravednog agresora". Riječi koje je izgovorio Sveti Otac na tiskovnoj konferenciji u zrakoplovu na povratku iz Koreje odnose se na neviđene progone kojima su izloženi kršćani i druge vjerske manjine na sjeveru Iraka. Nužno zlo međunarodne vojne intervencije protiv ekstremističke militantne skupine Islamska država Iraka i levanta (ISIL) mnogi, i u Crkvi, vide kao vjerojatno jedino moguće rješenje.

Ne samo da genetički modificirani usjevi nisu suzbili glad u svijetu (pod tom su se izlikom uvodili), nego su proizveli niz drugih problema, zdravstvenih, ekoloških, gospodarskih i u konačnici etičkih, između ostaloga i zato što stvaraju nove oblike gospodarske ovisnosti. Kaže to u rubrici "Intervju" u novome broju Glasa Koncila bioetičar dr. Ivica Kelam. Intervju nosi naslov "Genetički modificirano sjeme nema što tražiti na hrvatskim poljima", a povod razgovoru je sumnja da je sjeme koje je darovano seljacima na područjima koja su nedavno bila pogođena teškim poplavama, s obje strane Save, genetski modificirano.

Specijalist infektolog dr. Rok Čivljak te fra Kristijan Sinković, član Milosrdne braće sv. Ivana od Boga, reda koji djeluje na područjima u Africi pogođenima ebolom, govore o toj opakoj bolesti koje se u posljednje vrijeme pribojava cijeli svijet. Tu su i portreti trojice redovnika i jedne redovnice. Oni su umrli od ebole koju su "zaradili" pomažući oboljelima.

Glas Koncila na cijeloj stranici iznosi dragocjeno životno svjedočanstvo Roka i Marije Bralić. Bračni par, koji je nedavno proslavio 60. obljetnicu braka, podario je život desetorici sinova i kćeri. O odrastanju u obiteljskom domu i o vrjednotama koje je upio svjedoči javnosti zacijelo najpoznatiji od desetero djece, klapski virtuoz Tomislav Bralić.

U redovitoj reportaži čitatelji Glasa Koncila imaju prigodu upoznati dio života župne zajednice Preobraženja Gospodnjega u Petrinji, dok mladi u svojoj rubrici promatraju lik i ulogu žene kroz prizmu Bl. Djevice Marije. 

Pjevač Marko Perković Thompson održao je nedavno humanitarni koncert za dovršetak izgradnje crkve sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu. Zahvaljujući svjedočanstvu o osobnom rastu u vjeri, kao i o vrjednotama koje nastoji živjeti u svojoj brojnoj obitelji, pjevač je našao mjesto na zadnjoj stranici novoga broja Glasa Koncila. (GK)


Ispišite stranicu: