HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.08.2014.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

Naslovnica novoga broja Glasa Koncila, od nedjelje 24. kolovoza, posvećena je pohodu pape Franje Republici Koreji od 13. do 18. kolovoza u povodu Dana azijske mladeži. Znakovit je i poticajan naslov, zapravo Papina poruka svim mladima svijeta: "Ne bojte se unositi mudrost vjere na svako područje". U mnoštvu zanimljivosti i izrečenih misli, vrijedi spomenuti da se Papa, govoreći o mučenicima, zaustavio na sadašnjosti, u kojoj "svijet stavlja našu vjeru na kušnju te se na mnogo načina od nas traži da prihvatimo kompromise u vjeri, da razvodnimo radikalne zahtjeve evanđelja i da se prilagodimo duhu svijeta". Mučenici podsjećaju da Krist mora biti središte svega. "Oni nas provociraju da se zapitamo ima li za što bismo bili spremni umrijeti" - rekao je Papa.

"Nema budućnosti bez istine o prošlosti" - naslov je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića, kojega je napisao ponukan riječima iz propovijedi kardinala Josipa Bozanića, izrečenoj na Veliku Gospu u Mariji Bistrici: "Iskrivljivanje povijesti, neprestano prekrajanje povijesnih udžbenika, razaranje mehanizama koji povezuju iskustva sadašnjeg naraštaja s prošlim, dovodi do krize nade i vizije budućnosti, do krize identiteta." Miklenić podsjeća na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, koji u Hrvatskoj redovito prolazi neopaženo, i koji "još nije zaživio jer za to nema političke volje. Štoviše hrvatsko društvo kontroliraju one političke i medijske snage koje ne žele zauzeti pravedni odnos prema svim žrtvama II. svjetskog rata i poraća, pa, dosljedno, ni prema hrvatskim žrtvama u velikosrpskoj agresiji". Dio odgovornosti za takvo stanje leži na Europskoj uniji, "u kojoj mnogi odgovorni nisu dovoljno ozbiljno shvatili ukorijenjenost i umreženost pripadnika i njihovih nasljednika (najčešće sinova) tzv. kadra komunističkoga totalitarnog režima".

Glas Koncila na jednome mjestu donosi naglaske iz velikogospojinskih propovijedi naših nadbiskupa i biskupa, sažete u naslovima: "U našoj se domovini namjerno otvaraju prostori napetosti", "Brak i obitelj moraju imati prioritet", "Roditeljska žrtva duboko je smislena", "Vjernici se trebaju društveno angažirati" i "Nasilje i nemoral prema tijelu".

O sadašnjem izbornom sustavu u Republici Hrvatskoj u intervjuu govori Krešimir Planinić, odvjetnik i voditelj pravnog tima "U ime obitelji". Argumentirano i analitički pojašnjava zašto je on običnim građanima neodrživ, zbog čega građani nisu pravično zastupljeni u Saboru, upozorava kako se još uvijek ne zna točan broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma i najavljuje njihovo prikupljanje od 21. 9. do 5. 10. 2014. Komentirao je i nedavno donesen zakon o životnom partnerstvu koji je obično "ignoriranje naroda".

Posebno je vrijedan teološki osvrt Krešimira Cerovca koji promišlja o hrvatskome Zakonu o radu s motrišta društvenog nauka Crkve, a o nekoliko intrigantnih tema, kao npr: o turizmu i čuvanju autentičnosti mjesta, skandaloznom prijedlogu za Goli otok i drugima, na prepoznatljiv način u rubrici "Zapažanja" piše Đurđica Ivanišević Lieb.

Glas Koncila se osvrnuo i na skandalozni napad Jutarnjeg lista na predsjednika mađarske Vlade Viktora Orbana i Glas Koncila, u kojemu su mađarski narod i društvo proglašeni izrazito nacionalističkima, otvoreno ksenofobičnima i rasističkima, u kojemu je tobože ugrožena i hrvatska manjina, a Glas Koncila je odmah, kao nekada od komunističkih političkih komesara, stavljen u negativni kontekst. No Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo RH u Budimpešti, dugogodišnji predsjednik krovne udruge Hrvata u Mađarskoj dr. Mijo Karagić i istaknuti hrvatski kulturni djelatnik u Mađarskoj prof. Đuro Franković, pobijaju sve tvrdnje Jutarnjeg lista.

Vjernik laik Lovro Rebić govori o vlastitom vjerskom svjedočenju i ulozi vjere u njegovu životu, reportaže opisuju župe sv. Mihovila u Gradcu i "Mali Vatikan", kako je uvriježeni naziv za župu Brist, "Naši razgovori" odgovaraju na pitanje: Komu je namijenjen "prijenos mise" na televiziji, a objavljene su i vijesti o misama zahvalnicama za 50 godina svećeništva "zlatnih": Rudija Korace u Motovunskim Novakima, o. Zlatka Papca u Požegi i Ante Piličića u Matuljima. (GK)
Ispišite stranicu: