HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.07.2014.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

"Pogrješke prošlosti ne smiju se ponoviti", naslovna je tema novoga broja Glasa Koncila, s nadnevkom 3. kolovoza, posvećena zabrinutosti zbog brojnih i ozbiljnih kriznih žarišta diljem svijeta. Novinar Darko Grden izvještava o porukama pape Franje tijekom Angelusa, s naglaskom na bliskoistočnu krizu, kao i onu iračku te krizu u Ukrajini.

U komentaru "Političari ostali bez maski" Ivan Miklenić bavi se srpanjskom Informacijom o gospodarskim kretanjima u RH, kao i izbornim zakonodavstvom.

"Rezerve saborskih zastupnika prema prijedlozima promjene izbornoga zakonodavstva otkrile su da najvažnije političke stranke ne žele tu promjenu, što znači da im ono odgovara, no pritom te političke stranke zaboravljaju da time očituju ne samo svoj stvarni odnos prema demokraciji, nego i koliko su odnosno nisu za slobodnu i prosperitetnu Hrvatsku", piše urednik Miklenić.

Dugogodišnji turistički djelatnik Žarko Kristić analizira probleme i mogućnosti razvoja hrvatskoga turizma, potrebu okretanja specijaliziranom turizmu te razlike između hodočašća i turizma. "Hodočašće i turizam nisu iste kategorije i svako miješanje tih dvaju segmenata je neznanje ili zlonamjernost. Oni imaju dodirnih točaka i trebaju se dopunjavati, ali već se u svojim polazištima razlikuju. Suvremeni hodočasnik traži dopunu svoga hodočašća i tu mu se mogu ponuditi dodatne turističke usluge. No pomutnju unose oni iz bivšega sustava koji nisu skloni Crkvi i koji je ne razumiju, a odluke provode, pretpostavljam, po ideološkim naputcima", napominje Kristić.
  
U okviru rubrike "Mladi mladima" novinar Ivan Tašev posjetio je Gunju, Rajevo Selo i Račinovce, točnije kampove u organizaciji mladih katolika koji pomažu u što bržem i kvalitetnijem saniranju nastale štete. U redovitoj reportaži predstavljena je Kringa iz Porečke i pulske biskupije, rodno mjesto rodoljuba don Bože Milanovića.

Uz fenomen izgradnje malih elektrana u Hrvatskoj, lobijima unatoč, ulaganje u obnovljive izvore energije analizira inženjer Zlatko Vidaković. Novi broj GK-a donosi i svjedočenje nekadašnjeg učenika obrtničke škole/tečaja u jasenovačkom logoru Zvonka Pajura. I treći nastavak povijesnoga feljtona Tomislava Vukovića nadovezuje se temom Nezavisne Države Hrvatske između zakona i zločina. O ateističkom oblikovanju društva u sekularnom svijetu kao zaprjeci napretka piše dr. Josip Sabol u teološkom osvrtu. Uz spomendan bl. Augustina Kažotića objavljen je tekst o poštivanju i bliskoj suradnji pape Ivana XXII. (1316.-1334) i hrvatskoga blaženika.

Uz redovite vijesti i izvještaje, župnik nagrađene slavonskobrodske župe Duha Svetoga u Malom Parizu mons. Stjepan Belobrajdić svjedoči o četrdeset godina svećeničke službe. "Naši razgovori" odgovaraju na pitanja "Kako oprostiti bližnjemu?" i "Što znači ekskardinacija?", dočim rubrika "Katolički oblikovatelji kulture" tematizira životno djelo Krune Pandžića - prvoga proučavatelja Heideggerove filozofije u Hrvata. 

Na posljednjoj stranici Glasa Koncila predstavljena je Jelena Zovak, jedna od prvih volonterka u poplavljenoj Posavini. Uz enigmatski kutak nezaobilazna je i nova karikatura Srećka Puntarića Felixa. (GK)



Ispišite stranicu: