HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.04.2014.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

slika

"Potvrda da je po njima Duh Sveti vodio Crkvu", naslovnica je Glasa Koncila, s nadnevkom Nedjelje Božanskoga milosrđa 27. travnja, ususret proglašenju svetima Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. Donijeti su portreti dvojice papa, njihov životopis i naglasci upečatljivih i dugih pontifikata. Analizira se i odnos skorašnjih svetaca s hrvatskim narodom, posebno tri posjeta Ivana Pavla II. Lijepoj Našoj.

"Ne ćemo umrijeti, nego živjeti!" naslov je komentara urednika Ivana Miklenića u kojemu tematizira uskrsnu propovijed kardinala Josipa Bozanića i ostalih hrvatskih (nad)biskupa. "Premda su brojna nastojanja da se Hrvatska upropasti, da hrvatski građani budu što više poniženi, osiromašeni i obezglavljeni - ona ne će uspjeti. Premda određene grupacije Hrvatskom i dalje uvelike upravljaju kao da u njoj nisu prihvaćeni europska pravna stečevina, gospodarski i demokratski standardi, tim strukturama i grupacijama sve se više nazire neizbježan kraj", stoji među ostalim u komentaru.

U intervjuu prof. dr. Josipa Velić s Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govori o stanju hrvatskih podzemnih energenata. "Količine nafte i plina koje se pridobiju u Hrvatskoj i iz drugih država u kojima naša nacionalna naftna kompanija ima koncesije za sada nisu dovoljne u odnosu na naše potrebe. I dalje će se morati uvoziti, i to po cijenama koje vladaju na svjetskom ili mediteranskom tržištu. Drugim riječima, teško se mogu očekivati pristupačnije cijene, barem ne u sljedećih nekoliko godina", napomenula je dr. Velić, koja je sa skupinom suradnika osnovala udrugu Hrvatska geološka ljetna škola.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr 

Uz redovite vijesti i izvještaje, među kojima su i "Urbi et orbi" te vazmeno trodnevlje s papom Franjom, iznijeti su dijelovi uskrsne homilije kardinala Bozanića, te uskrsne čestitke crkvenih velikodostojnika pravoslavnim vjernicima, kao i židovskima povodom blagdana Pesaha.
Glas Koncila donosi susret s akademskim kiparom Hrvojem Urumovićem, autorom kipa Ivana Pavla II., koji će tri dana nakon proglašenja svetim, 30. travnja, biti postavljen ispred sarajevske katedrale. Zagrebački Sarajlija Urumović govori o djetinjstvu, ratnom odlasku iz grada na Miljacki, školovanju u Zagrebu i Ljubljani, kao i nadahnuću uslijed kojega je nastalo umjetničko djelo, izliveno u siluminu.

Novinar Tomislav Vuković susreo se s atomskim fizičarom i filozofom dr. Josipom Planinićem, povodom nove knjige metafizičkih eseja, promišljajući o nizu "vječnih tema", odnosu vjere i znanosti. Teološki osvrt dr. Bože Lujića analizira proroka Ezekijela i iskustva starozavjetnih poruka. Detaljno se izvijestilo o 10. Danima kršćanske kulture, kao i 23. svečanostima Pasionske baštine.
Uz spomendan blažene Ozane Kotorske 27. travnja podsjeća se na njezin životni put i djelo koje pokazuje što sve čovjek može učiniti uz Božju pomoć. Nastavlja se povijesni feljton o tri jasenovačka logora, a među katoličkim oblikovateljima kulture predstavljena je višestranost književnika, glumca i lektora Marka Soljačića.

Rubrika "Mladi mladima" posvećena je milosrđu kao božanskom rasipanju ljubavi, kao i ispovijedi koja vodi k ozdravljenju duše. Posljednja stranica Glasa Koncila predstavlja redovničke dobitnike nagrada Splitsko-dalmatinske županije, kao i novu karikaturu Srećka Puntarića Felixa. (tš, gk)

Ispišite stranicu: