HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.02.2016.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...



»Prava sloboda je uvijek opredijeliti se za dobro« glavni je naslov šestog broja Glasa Koncila, s nadnevkom 7. veljače, posvećen 1044. Festi sv. Vlaha u Dubrovniku, proslavljenoj u znaku četverostrukoga jubileja.

»Pristup suradnje zakonodavnog tijela i Crkve, koja proglašava načela vjere i morala, sigurno stvara istinski rad na općem dobru za čovjeka. Valjalo bi ponovo unijeti u te strukture vrijednosti čovjeka kao Božjeg stvorenja, a ne roba za manipulaciju interesa stranke ili pojedinaca« – rekao je kardinal Puljić.

»Dobra vijest za 'robove'« naslov je komentara zamjenika glavnog urednika Branimira Stanića. »Ako u Hrvatskoj zapravo nema političkoga ekstremizma (režirane predstave za javnost se ne računaju), ako brojne građane tema antifašizma uopće ne dira, niti vjeruju onima koji antifašizam koriste tek kao dekor i način ometanja za donošenje potrebnih društvenih promjena, ne znači li da su raspirivatelji ideoloških strasti, zapravo, tek nečiji robovi?« piše Stanić.

U intervjuu dr. o. Vinko Mamić, karmelićanin, na završetku Godine posvećenoga života govori o njezinim plodovima.

»Hrvatsko redovništvo sve je prisutnije u javnom životu, u odgojnim i obrazovnim ustanovama, u medijskom prostoru. Redovnici i redovnice ne bježe od izazova evanđeoske radikalnosti. Dapače, u njoj vide mogućnost za potpunijim vlastitim angažmanom, za ostvarenjem želje za svetošću, za puninom smisla osobnoga opredjeljenja za Isusa Krista«, rekao je o. Mamić.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr

Osim intervjua niz je vijesti o svečanim slavljima završetka Godine posvećenoga života u Crkvi u Hrvatskoj.

Pola stoljeća župe u šibenskom naselju Meterize tematizira reportaža iz Župe sv. Jeronima. Detaljan izvještaj nakon završetka 56. Teološko-pastoralnoga tjedna, o temi »Teologija i pastoral božjeg milosrđa«, donosi Darko Grden u tekstu »Milosrđe je poziv Crkvi na obraćenje«. Uz Dan života piše se o plodovima molitvene inicijative »40 dana za život«, o kojima svjedoči nacionalni voditelj Ante Čaljkušić. Piše se i o izazovima brojnih obitelji – mjerama za koje se zalažu u Udruzi hrvatskih brojnih obitelji »8+« da se dječji dodatak smatra kao demografska mjera.

Među redovitim izvještajima iz života opće Crkve je i onaj o prvoj jubilejskoj audijenciji pape Franje, kao i najavljenim predstojećim događajima tijekom Izvanrednoga jubileja milosrđa. Spomenut je i sv. Leopold Bogdan Mandić, kao uzor milosrđa cijeloj Crkvi.

Nastavlja se povijesni feljton o karitativnoj ulozi bl. Alojzija Stepinca, dočim je među katoličkim oblikovateljima kulture predstavljen katolički pregalac Kalman Mesarić. Meditaciju »Odmor« napisala je s. Vinka Bešlić, a iz hrvatske duhovne poezije stihovi su Šibenčanina Gašpara Bujasa.

Dubravka Beljan gostuje na stranicama rubrike »Vjernici laici aktivni u Crkvi«. Riječ je o svestranoj vjernici, udana je, majka je petero djece, baka više unučadi, radi kao vjeroučiteljica i surađuje s brojnim svećenicima, redovnicima, župama, crkvenim ustanovama.

Mons. Juraj Jerneić, uz brojne svećeničke obveze, izgradio je orgulje za spomen-crkvu na Udbini, o čemu se piše na posljednjoj stranici. Objavljena je i nova karikatura Srećka Puntarića Felixa, a enigmatski kutak je o skorašnjoj proslavi Stepinčeva. (gk)
Ispišite stranicu: