HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.01.2015.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...

Novi broj Glasa Koncila od 25. siječnja na 40 stranica donosi niz aktualnih i zanimljivih zbivanja, analiza i osoba iz života Crkve i društva u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima je najveća pozornost dana Papinu trodnevnom pohodu Filipinima, zemlji sa 80 milijuna katolika.

Tako već naslovnica donosi sliku s misnoga slavlja u Parku Rizal u središtu filipinskoga glavnoga grada Manile u nedjelju 18. siječnja, općenito najvećega misnoga slavlja u povijesti Crkve u kojemu je sudjelovalo čak 6 milijuna vjernika. Papa Franjo tom je prigodom izrekao znakovite i prevažne riječi, kojima je naslovljeno cijelo izvješće: "Budimo pozorni na nove ideološke kolonizacije".

"Što znače biskupske čestitke?" - naslov je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića, u kojemu kratko i jasno čestitke sve četvorice nadbiskupa metropolita, kao i nadbiskupa predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, te još jednoga biskupa i predsjednika Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, upućene pobjednici nedavnih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, stavlja u kontekst sadašnjega društvenoga i političkoga života: "Na nedavnim predsjedničkim izborima biralo se između kontinuiteta slabljenja životnih okolnosti najvećega dijela hrvatskoga društva, gospodarstva i države te pokušaja da u Hrvatskoj ipak krene nabolje.

Kad je izbor između takve dvije mogućnosti, onda Crkva ne bi mogla ostati dosljedna svom služenju općemu dobru a da ne poželi stvaran uspjeh mogućnosti da krene nabolje."

U povodu predstojećega Teološko-pastoralnoga tjedna u Zagrebu objavljen je razgovor s dr. Ivanom Bubalom s Franjevačke teologije u Sarajevu, čija su teološka i praktično-pastoralna promišljanja sažeta u naslov: "Obnova obitelji ujedno bi značila i obnovu Crkve".

Novinar Darko Grden u povodu atentata na djelatnike satiričnoga lista u Parizu analizirao je cijelu problematiku s više motrišta u tekstu naslovljenom riječima kojima je papa Franjo odgovorio francuskome novinaru u zrakoplovu na putu iz Šri Lanke na Filipine: "Ne mogu se zbijati šale s vjerom".

Hrvatske misionarke u Nigeriji, karmelićanke: s. Ana Marija Maleš i s. Marija Lucija Vincek svjedoče o brutalnosti džihadističkih napada fundamentalne islamističke skupine Boko Haram.
Dr. Josip Sabol piše o (hrvatskim) intelektualcima postavljajući pitanje: "Hrvatskom društvu potrebni su intelektualci, ali kakvi?".

"Riječni transport robe ne doseže ni 1% ukupnoga prijevoza" - naslov je teksta koji na primjeru Lučke kapetanije Vukovar govori o poteškoćama i budućnosti riječnoga brodarstva u Hrvatskoj. Umirovljeni kapetan Ivan Mijić upozorava na apsurd da zbog rasprodaje svojih brodova Hrvatska danas kupuje vlastiti pijesak od srpskih tvrtki.

U Godini posvećenoga života objavljena su dva doista zanimljiva teksta, prvi o Misionarkama ljubavi, čiji je zagrebački samostan postao dom za svakoga, posebice za siromašne i napuštene. U drugome o svome zvanju, redu kojemu pripada i kako mu prolaze redovnički dani govori dominikanac dr. o. Stipe Jurič, dekan Teološkoga fakulteta na Papinskome sveučilištu "Angelicum" u Rimu.

Rubrika "Čujem, vidim... pa se stidim" čitatelje polako uvodi u predstojeća fašnička slavlja pod naslovom: "Isus u maškarama", a dipl. pravnik Stjepan Androić u rubrici "Propisi-pravo-pravda" pojašnjava uvjete za ostvarivanje prava na privremenu invalidsku mirovinu u novom Zakonu o mirovinskome osiguranju, koji se primjenjuje od 1. siječnja 2014.

Potresno ali ohrabrujuće i s potpunim pouzdanjem u Božju providnost, u rubrici "Drugačiji su među nama" o svojoj bolesti zloćudnoga tumora, očekujući nakon šest operacija još jednu, govori 26-godišnji student teologije Tihomir Jelušić, iznoseći vlastiti životni moto: "Ja se ne nadam, ja vjerujem".

Već uobičajeno britkim stilom ali argumentirano i zanimljivo Đurđica Ivanišević Lieb u "Zapažanjima" analizira sva važnija društvena zbivanja, od pozdrava novoizabrane hrvatske predsjednice u kojemu je istaknula: "Hrvatice i Hrvati", "Svi ste vi moji" i "Ovo nije region, ovo je Hrvatska", do iseljavanja iz Hrvatske "trbuhom za kruhom" sve do Saudijske Arabije.

"Želimo zaštititi ljudski život, njegovu svetost i dostojanstvo" - riječi su Ante Čaljkušića u rubrici "Vjernici laici aktivni u Crkvi" o inicijativi koju je pokrenuo: "40 dana za život u Hrvatskoj". Od ovoga broja započinje nova rubrika: "Put u slobodu" a prva pokušava odgovoriti na pitanje kako se osloboditi kocke.

"Predviđenu cifru nikako ne možemo ostvariti" - naslov je 4. nastavka povijesnoga feljtona: "Kako je nastao mit o 20.101 ubijenom djetetu u jasenovačkom logoru".

Reportaža donosi obilje zanimljivih podataka i detalja iz zagrebačke župe Blagovijesti - Navještenja Gospodinova u Vrbanima. (GK)

Ispišite stranicu: