HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.11.2014.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...

"Vrijeme je za Europu koja gleda na čovjeka, brani ga i štiti", glavni je naslov 48. broja Glasa Koncila, s nadnevkom nedjelje 30. studenoga, otisnutoga na četrdeset stranica, a posvećenoga govoru pape Franje u Europskom parlamentu u Strasbourgu, o čemu detaljno s lica mjesta (u ovom i sljedećem broju tjednika) izvještava novinar Darko Grden.

Zamjenik glavnoga urednika Glasa Koncila Branimir Stanić u komentaru "Redovnici na periferiji" progovara o početku Godine posvećenoga života. "Svoditi kvalitetu suvremenoga doprinosa osoba posvećenoga života Crkvi i društvu na prebrojavanje redovničkih halja, velova i kukuljica po samostanskim ćelijama bila bi posve promašena metoda vrjednovanja redovničke uloge. Ako ništa drugo, barem njihova povijest svjedoči da samo jedna Bogu posvećena osoba može svojim oduševljenjem 'zaraziti' druge, i tako izmijeniti tijek društvene i crkvene povijesti", stoji među ostalim u komentaru.

Uz otvaranje Godine posvećenoga života, Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica objavili su poruku koju Glas Koncila objavljuje u cijelosti. Osim Papinoga poziva na svetost svima u Crkvi, donijeti su odgovori hrvatskoga redovništva na suvremene izazove humanitarnoga djelovanja. Tako Vlado Čutura piše o plodovima studentskoga pastorala DUHOS i molitvene zajednice Svete Obitelji u Zagrebu, a Ivan Tašev o pomoći Crkve u zaustavljanju trgovine ljudima, kao i novom valu izbjeglica koji kuca na vrata Europe i Hrvatske.

U intervjuu dr. Darko Znaor, agrarni stručnjak i prvi magistar ekološke poljoprivrede u Europi, govori kako svakoga sata Hrvatska izgubi jedno obiteljsko gospodarstvo, no još nije kasno. "U Hrvatskoj je prisutan fenomen velike socijalne nepravde: jedan posto najvećih poljoprivrednih proizvođača dobiva trećinu svih subvencija, 5 % najvećih obrađuje 50 % površina. Stvara se, usudim se reći, neofeudalizam koji uništava male proizvođače i obiteljska gospodarstva", ističe dr. Znaor promišljajući kronične hrvatske probleme.

Dr. Dražen Živić, vukovarski demograf, u rubrici "Vjernici laici aktivni u Crkvi", svjedoči o znanstvenom, društvenom kao i vjerničkom poslanju. Pripovijeda o zanimljivom životnom putu i prepoznatljivoj profesionalnoj karijeri. Ivan Sušilović, radiolog, vjeroučitelj i zborovođa u rubrici "Susret" progovara o svestranim područjima djelovanja, kao i o vjeri. Novi broj Glasa Koncila donosi i cjeloviti govor kardinala Josipa Bozanića na predstavljanju knjige "Sveta Stolica i Republika Hrvatska: dvadeset godina diplomatskih odnosa (1992.-2012.)".

Uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, koji je u molitvi ujedinio brojne hrvatske vjerničke zajednice, donijet je i izvještaj s Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta o predavanju dr. Ante Nazora o značenju vukovarske bitke u Domovinskom ratu.

"Ima li u teoriji evolucije mjesta za Boga?", tema je teološkoga osvrta dr. Josipa Sabola, a u rubrici "Naši razgovori" promišlja se o čistoći spolnoga života. U povijesnom feljtonu piše se o "Slučaju" franjevačkoga samostana u Sinju, dok je među katoličkim oblikovateljima kulture predstavljena nedopjevana poezija Ferde Galovića.

Reportaža je iz Oštarija, mjesta s 1400 duša, sa župnom crkvom i svetištem Gospe od Čudesa. Čitatelji mogu doznati zašto je ovo ličko "svratište" idealno mjesto iz snova za jednoga "popa", koje su posebnosti Oštarija te kako je glagoljica ušla i u župni listić.
Među osvrtima aktualizirani su zabrinjavajući navijački neredi u Milanu ali i neodigravanje utakmice "Dinama" i "Hajduka". Posljednja stranica uz novu karikaturu Srećka Puntarića Felixa donosi i enigmatski kutak posvećen pokojnom bardu dječje književnosti. (GK)


Ispišite stranicu: