HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.10.2014.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...

Izvještajem i fotografijom s godišnjega skupa pastoralnih djelatnika koji djeluju u hrvatskim katoličkim zajednicama u zapadnoj Europi, koji je održan od 22. do 25. rujna u Vierzenheiligenu (biskupija Bamberg) u Njemačkoj, predstavlja se čitateljima novi broj Glasa Koncila, 40. u tekućoj godini, s nadnevkom od nedjelje 5. listopada. Na skupu koji se bavio temom "Zapadna civilizacija u raskoraku između vjere i razuma" sudjelovao je i apostolski nuncij u Njemačkoj, hrvatski nadbiskup Nikola Eterović.

Činjenica da Ministarstvo poljoprivrede do 26. rujna nije podnijelo Europskoj komisiji zahtjev za obeštećenjem hrvatskih poljoprivrednika zbog ruskoga embarga, povod je promišljanju urednika Glasa Koncila mons. Ivana Miklenića u rubrici Komentar. Komentator ističe da je maćehinski odnos hrvatskih vlasti prema poljoprivrednicima u raskoraku sa službenom politikom EU-a - na što je nedavno upozorila europarlamentarka Marijana Petir, inače članica Odbora za poljoprivredu Europskoga parlamenta - sugerirajući da takav odnos vuče svoje korijene još iz vremena komunizma. Samo, za razliku od prošlih vremena, kad je vlastima bilo stalo da bude što manje samostalnih i neovisnih ljudi, "sada bi poljoprivredna dobra trebala biti u rukama privatnoga kapitala, još kratko hrvatskoga, a onda stranoga".

Ipak, urednik Miklenić završava optimistički: Hrvatska "ne može i ne će ostati crna rupa EU-a".

Pod naslovom "Dokle toliko iscrpljivanje hrvatskoga čovjeka?" novi broj Glasa Koncila donosi glavne naglaske propovijedi koju je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izgovorio u Šibeniku na proslavi sv. Mihovila, zaštitnika grada i biskupije. "Dokle toliko iscrpljivanje hrvatskoga čovjeka, da je toliko zabrinut za budućnost svoje djece? Dokle ćemo slušati izvještaje o zatvaranju radnih mjesta i rastu broja nezaposlenih? Dokle ćemo trpjeti da se gazi život, od začeća, i čovjekovo dostojanstvo do smrti? Dokle ćemo gledati kako se olako postupa s javnim dobrima i šalje nedvosmislena poruka: ako nama nije do njih stalo, zašto bi bilo i drugima? Dokle će nam se u školama, na ulicama i medijskim ulicama servirati ideološki obroci koji su dosad zatrovali obitelji mnogih naroda i stvorili rijeke otuđenih, usamljenih i propalih ljudi? Dokle ćemo podnositi nasilje nad hrvatskom poviješću? Dokle ćemo slušati o tobožnjoj pogubnosti svake ideje koja nastoji ozdraviti hrvatsku demokraciju?", upitao je kardinal Bozanić u propovijedi koja je odjeknula u široj javnosti.

Novi broj Glasa Koncila, između ostaloga, donosi i izvještaj o prvom nadbiskupijskom susretu obitelji u Splitu, apel sisačkoga biskupa mons. Vlade Košića za spas sisačke rafinerije, očitovanje zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića o postavljanju kipa Gospe Lurdske pokraj vjeronaučne učionice u OŠ Šime Budinića u Zadru (o sadržaju rječito govori naslov teksta: "Javni čin vjerničke hrabrosti"). Proslava 40. obljetnice djelovanja Kursilja, radosnoga tečaja kršćanstva, popraćena je u Glasu Koncila izvještajem sa središnje proslave, kao i s prilogom o tečajevima za branitelje.

Nedavno objavljena vijest da se Hrvatska i njezini ljudi nalaze pri svjetskome dnu kada je riječ o indeksu sreće bila je povod razgovoru s dr. Goranom Ivkićem, neurologom s Instituta za istraživanja mozga u Zagrebu. Zahvaljujući nastojanju da cjelovito pristupi čovjeku, sugovornik se osvrće ne samo na uska pitanja svoje struke, nego ulazi i u djelovanje društva, tehnologije, politike, pa i vjere, na čovjekovo mentalno i fizičko zdravlje...

U reportaži čitatelji Glasa Koncila mogu upoznati nešto od života župne i društvene zajednice Radovina, mjesta u zadarskome zaleđu. Kulturna baština i tradicija (upravo su pjevači iz Radovina, koji mahom pjevaju i u crkvi, doveli "ojkanje" na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine) tu nalazi dobar spoj s mladošću. O tome govori i naslov reportaže: "Ima šanse za mlade".

U rubrici "Vjernici laici aktivni u Crkvi" u novome se broju Glasa Koncila predstavlja Tihana Petra Herceg, mlada Splićanka, pastoralna suradnica i pjevačica VIS-a "Dominik" župe Gospe od Ružarija na splitskome Pazaru, poznatije kao Sveti Dominik.

Uistinu nesvakidašnji događaj zabilježen je i na zadnjoj stranici Glasa Koncila. Teško bolestan od raka, na smrtnoj postelji, William Carmona zaređen je za svećenika. Mladu misu taj Amerikanac kolumbijskih korijena nije uspio proslaviti. Preminuo je dva dana nakon ređenja. (GK)


Ispišite stranicu: