U Krašiću proslavljen titular stare župne crkve Svetih triju kraljeva

7.1.2021.U srijedu, 6. siječnja 2021. godine svečano je proslavljen titular stare krašićke župne crkve koja se spominje još davne 1334. godine po zapisima Ivana Arhiđakona Goričkog. Sama proslava započela je u predvečerje svetkovine svečanom svetom misom i blagoslovom „tri kraljske vode“ koju je predslavio domaći župnik, vlč. Ivan Vučak u koncelebraciji s preč. Stjepanom Penićem, svećenikom u mirovini.

Na samu svetkovinu Bogojavljanja, slavljene su tri svete mise. Jutarnju svetu misu predslavio je domaći župnik, svetu misu u 9.30 sati predslavio je p. Đani Kordić, svećenik karmeličanin koji boravi u novom samostanu u Jezerinama, samostan bl. Alojzija Stepinca: „Kuća Molitve“, dok je središnje  euharistijsko slavlje predslavio vlč. mr. Marko Vuković, svećenik na doktoratu u Rimu u koncelebraciji s preč. Stjepanom Penićem te domaćim župnikom.

Vlč. Marko naglasio je kako je danas veliki blagdan Bogojavljenja kojim se slave i tri otajstva Isusova života: prvo kada se On objavio na svadbi u Kani Galilejskoj, zatim za vrijeme Krštenja na rijeci Jordanu te sam pohod kraljeva. U svakom od tih Bogojavljenja, Isus nam je objavio nešto o sebi. U Kani Galilejskoj pokazao je kako je blizu svakom čovjeku i kako pretvara žalost u radost. Za vrijeme krštenja stao je u red grešnika, ne osuđujući nikoga te pokazavši kako je blizu svakom čovjeku, a na blagdan Svetih triju kraljeva želio se objaviti cijelom svijetu, svakom čovjeku i svakom stvorenju.

Na kraju euharistijskog slavlja, vlč. Ivan Vučak, upravitelj župe pozvao je vrijedne gospođe iz zajednice „Sv. Marta“ koje svakoga tjedna već pune tri godine, nesebično i neumorno čiste krašićku župnu crkvu i pastoralni centar kako bi svim hodočasnicima i župljanima crkva bila uredna i čista, te im kao mali znak pažnje uručio Zahvalnicu župe Krašić.Sama proslava svetkovine Svetih triju kraljeva – Bogojavljenja završila je blagoslovom župne kuće i samostana „Sv. Nikole Tavelića“ gdje žive časne sestre Služavke Maloga Isusa koje preko 80 godina služe u župi Krašić.

Katarina Stepinac
župna medijska suradnica

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr