„Ti nas, Marijo, posvećuj za nebo!“

16.9.2019.U životu svake župne zajednice poseban je dan proslava nebeskog zaštitnika. Stoga se u nedjelju, 15. rujna 2019. godine osjećalo osobito svečano ozračje u zagrebačkom naselju Špansko koje je proslavilo svetkovinu Blažene Djevice Marije Žalosne. Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je prof. dr. sc. Josip Šalković, sudski vikar na Međubiskupijskom sudu prvoga stupnja u Zagrebu i pročelnik katedre kanonskoga prava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, uz koncelebraciju svećenika Kustošijskog dekanata.

Uvodeći u euharistijsko slavlje, prof. dr. sc. Josip Šalković posvijestio je okupljenim župljanima i hodočasnicima da im je Marija dana s neba kako bi ih pratila, zagovarala, usmjeravala i vodila k Isusu, kao što je i u njezinom životu sve bilo usmjereno na Isusa. Biranim riječima u nadahnutoj homiliji istaknuo je da Božji narod u Španskom već 44 godine ima najljepšu i najmoćniju zaštitnicu, „‚mentoricu‘ kako bi rastao i napredovao za nebo“, potaknuvši sve da se zagledaju u Mariju i uče od nje „kako se pouzdati i predati Bogu, kako steći radost služenja kad prolaziš kroz trnje, osjećaš žalost i bol“.

Iako je Marija kao Isusova majka bila obdarena mnogim milostima, bila je pogođena i velikim žalostima od kojih je zasigurno najteža bila pogled na raspetog Sina. Za tu strahovitu patnju nije bila pripremljena, podnosila ju je „bez velikog tumačenja i riječi ljudske utjehe, bez istinske i duboke sućuti“, stojeći u šutnji pod križem bez da ikoga optužuje i dijeleći bol sa svojim Sinom kao Majka supatnica. Marija je šuteći prepustila Isusu riječi radosti, a on nam je donio radost uskrsnog jutra, radost spasenja i otkupljenja.Budući da se svaki čovjek u životu susreće s raznim nevoljama, bolestima, teškoćama i patnjama, prof. dr. sc. Josip Šalković je pred okupljene vjernike stavio Mariju kao uzor „da ostanemo u vjeri u Boga kad nam se u životu čini da je nešto nemoguće“, jer ona dobro zna što u takvim i sličnim slučajevima treba ljudskom srcu i „kao majka milosrđa uvijek je spremna utješiti i pomoći“. Među brojnim svecima koji su u Mariji tražili utjehu i pomoć, istaknuo je osobito svetu Majku Tereziju iz Kalkute. Ona je svoje sestre i siromahe stavila pod zaštitu Bezgrješnog srca Marijina kako bi po svem svijetu mogle „činiti nešto lijepo za Boga“, jer je znala da „čovjek zbog svoje ograničenosti i nesavršenosti ne može sam ‚činiti lijepe stvari‘ u Crkvi i svijetu“. Bila je svjesna da je svima potreban topao i nježan Marijin zagrljaj, ali uvijek usmjeren na Isusa „koji je lijek svim bolestima i žalostima“.

Marija nas uvijek rado vodi k svome Sinu i „kad ne znamo što i kako moliti, kad se Boga bojimo, kad nas je stid zbog grijeha, ona nas usmjerava k izvoru milosrđa“, naglasio je prof. dr. sc. Josip Šalković. Naša je najvažnija zadaća stoga slušati i spremno izvršavati Isusove riječi kako bismo se jednog dana radovali pred Božjim licem.

Na tome putu prema nebeskom kraljevstvu Marija nam je najbolji primjer strpljivosti i poslušnosti Bogu te kako u svakodnevici postići radost kroz nesebično služenje. „Marijin tih, nenametljiv i predan život govori da služenje rađa radost“, odnosno stvara „mrežu ljubavi kojom možemo ljubiti Boga i loviti duše“. Prof. dr. sc. Josip Šalković okupljene vjernike je potaknuo da ne izmiču od služenja i križa, da ne bježe od gladnih, žednih, golih i bosih, nego da zavole svakodnevno služenje, jer „duša nalazi najveću radost kad može posve nesebično služiti Bogu i bližnjemu“, kako bi poput Marije na kraju života bili radosni u Bogu.Osobiti je izazov za svakoga „činiti lijepo za Boga i bližnjega kad je teško, dok si ožalošćen, unesrećen, razočaran“, ali upravo nam Marija govori da „zavolimo teške stvari“. Ona nas usmjerava da u tjeskobama, nevoljama i žalostima „ne tražimo utjehu u površnostima svijeta medija, u ponudi različitih aplikacija, u zabavi bez srca, u traženju sreće kod različitih spasitelja koji misle samo na sebe“, nego da se pouzdajemo u Spasitelja Isusa Krista i njegovu ljubav predanu s križa. U bilo kojim životnim teškoćama u Mariji možemo naći utjehu, ona nas može poučiti kako se nositi s teškim stvarima. Stoga je sve župljane i hodočasnike prof. dr. sc. Josip Šalković potaknuo da ostanu s njom pod križem, pred svetohraništem i u Marijinoj školi, da ju uzmu k sebi kao što je to učinio evanđelist Ivan, apostol ljubavi, jer „uz Mariju ćemo i mi sami doživjeti da je Bog ljubav“.

Ohrabrujuću i poticajnu homiliju prof. dr. sc. Josip Šalković zaključio je molitvom: „Gospo Žalosna, pomozi svim župljanima, župniku, župnom vikaru i svima nama hodočasnicima da ne bježimo od Boga koji je Ljubav. Ti nas, Marijo, drži u svome krilu, zagrli nas, dodirni nam srce, obriši suze, posvećuj nas za nebo“.

Za proslavu župnog blagdana vjernike su kroz tri dana duhovno pripremali svećenici koji su od ove pastoralne godine započeli svoje službe u Kustošijskom dekanatu: vlč. Marko Čolak, upravitelj Župe bl. Ivana Merza, Špansko; vlč. Ante Barišić, upravitelj Župe sv. Barbare, Vrapče i mr. sc. Josip Horvat, pastoralni suradnik u Župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, Malešnica, a svečanosti su svakoga dana predvođenjem pjevanja uveličali župni zborovi: Zbor sv. Cecilije, Mješoviti župni zbor, zbor mladih „Maranatha“ i dječji zbor „Santo“.

tekst: Elizabeta Mikulić
foto: Miroslav Kadija

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr