HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.12.2019.

Svećenički dan Zagrebačke nadbiskupije



Svećenički dan Zagrebačke nadbiskupije održan je u ponedjeljak 2. prosinca u Velikoj dvorani na Hrvatskome katoličkom sveučilištu pod predsjedanjem kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog. Susretu su uz Kardinala prisustvovali pomoćni biskupi zagrebački mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski te mons. Valentin Pozaić (u miru), a njegova je središnja tema bio Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se sljedeće godine održati od 9. do 10. svibnja u Zagrebu pod geslom „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5).



Susret je započeo liturgijom srednjega časa. Duhovni nagovor održao je vlč. mr. Andrija Miličević, pomoćni duhovnik Nadbiskupskoga duhovnog sjemeništa u Zagrebu. Podsjetivši kako je u Svetom pismu jedna od prvih slika Crkve upravo zajednice koja moli, vlč. mr. Miličević istaknuo je kako je važno poučavati liturgiju časoslova kojom krštenik dolazi do istinske molitve jer ga ona uči kako ispravno usmjeriti vlastite molitve prema Gospodinu. Njezino srce su psalmi koji su svojevrstan molitvenik Isusa Krista. Ujedno, govoreći o časoslovu često se zaboravi, kazao je vlč. mr. Miličević, kako je to liturgija časova odnosno slavlje za koje je neizostavna pjesma. Osvrčući se na misao sv. Augustina, liturgija časova kao pjevana molitva pomaže molitelju usmjeriti misli upravo onome kome moli, zaključio je vlč. mr. Milićević, naglasivši stoga da bi svećenici trebali poticati zajedništvo učeći i moleći časoslov s vjernicima.



U nastavku programa pomoćne biskupe zagrebačke i sve okupljene svećenike pozdravio je zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić. U svome pozdravu Kardinal je, podsjetivši na ovogodišnje Hodočašće svećenika Zagrebačke nadbiskupije u Pribić, rodnu župu sluge Božje kardinala Franje Kuharića, kada su svećenici također molili liturgiju srednjega časa, napomenuo kako se nastoji i u zagrebačkoj prvostolnici u skorije vrijeme obnoviti molitva časoslova. Govoreći o molitvi zajednice, Kardinal se osvrnuo na život svetoga Ivana Pavla II., pape i velikoga mistika koji je također isticao važnost molitve. U adventskome vremenu koje je započelo, istaknuo je Kardinal, zornice su znak vjerničkoga svjedočenja Božjega puka koje uz adventske ispovijedi imaju povlašten položaj. Referirajući se na zajedništvo koje molitva omogućuje, kazao je kako adventsko vrijeme na poseban način sabire obitelji koje su toliko raštrkane obavezama koje nameće suvremenost.



Stoga je, osvrnuvši se na središnju temu svećeničkoga dana, koji također pripada u vrijeme neposredne i intenzivne priprave za SHKM, naglasio da je za taj iznimno značajan događaj nacionalne crkve želja biti dobrim domaćinima mladim hodočasnicima koji će tih dana pohoditi Zagrebačku nadbiskupije te im omogućiti smještaj u obiteljima.

Nakon Kardinalove uvodne riječi i pozdrava, akademski kipar Tomislav Kršnjavi, autor kupa sluge Božjega Franje Kuharića u Pribiću, zahvalio je Kardinalu, darovavši mu umanjeni kip sluge Božjega kardinala Kuharića.



Uslijedila su izlaganja „Susret hrvatske katoličke mladeži – Zagreb 2020“. U prvome dijelu predavanja mons. Šaško dao je opće poglede i poticaje za sam Susret, dok je u povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Valentić govorio o njegovoj pastoralnoj pripravi i organizaciji.



Po izlaganju uslijedila je rasprava te drugi dio susreta u kojem je izlaganje „Crkvene ustanove i porezni sustav“ imao mons. Gorski.



„Aktualna pitanja vezana uz vjeronauk u školi i župnu katehezu“ bila je tema izlaganja s. Valentine dr. Mandarić, predstojnice Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi. U svom izlaganju s. Valentina dr. Mandarić usredotočila se na aktualna pitanja u okviru odnosa vjeronauka u školi i župne kateheze.



Istaknuvši glavne izazove koji se javljaju u procesu usklađivanja i kvalitetnog suodnosa vjeronauka u koli i župne kateheze dr. Mandarić potaknula je plodnu raspravu koja je uslijedila i u kojoj su se mnogi svećenici javili za riječ.






 
Zatim je tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije i dekan Zbora prebednara Prvostolne crkve zagrebačke preč. dr. Denis Barić okupljenima iznio novosti s obzirom na izradu završnoga dokumenta Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.



Završno izlaganje na susretu održao je mons. Gorski u kojem je donio pregled događaja koji su obilježili 2019. godinu na nadbiskupijskoj razini istaknuvši da je ova godina bila "godina obljetnica".

Na kraju susreta kardinal Bozanić izrazio je zadovoljstvo i radost na danu provedenom u svećeničkom zajedništvu te odao priznanje prezbiterima na njihovom nesebičnom zalaganju i trudu.



Svećenički dan prezbiterija Zagrebačke nadbiskupije završio je zajedničkim ručkom.



 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: