HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.12.2019.

Svečano obilježen Dan sjemeništa u Zagrebu



Na drugu adventsku nedjelju 8. prosinca ove godine, Međubiskupijsko sjemenište na Šalati proslavilo je svoju zaštitnicu, Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije. Svečano euharistijsko slavlje s početkom u 11 sati u velebnoj crkvi Srca Isusova na zagrebačkoj Šalati predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. Uz biskupa, u koncelebraciji su sudjelovali: preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa, vlč. Petar Mlakar, duhovik sjemeništa, odgojitelj vlč. Goran Bužak, mons. Ivan Hren, dekan Prvostolnog kaptola zagrebačkog, mons. dr. Juraj Batelja, kanonik i generalni postulator za kauze kanonizacije u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a službu đakona vršio je vlč. Marko Nimac koji obavlja đakonski praktikum u župi sv. Petra ap. u Zagrebu/Vlaška ul., te je ujedno i pontifikalni đakon u Prvostolnici.



U uvodu svoje homilije, mons. Gorski pozdravio je okupljene: “Dragi odgojitelji i sjemeništarci, braćo i sestre u vjeri! Prenosim Vam iskrene pozdrave našega nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, čestitajući Vam, i u njegovo ime, Dan sjemeništa. Kada gledam ovu velebnu crkvu u misli mi dolaze moji dani provedeni u ovim prostorima gdje smo se izgrađivali u zrele ljude i kršćane. Na tu nakanu danas molim za vas i s vama, dok poniremo u otajstvo slavlja ove druge adventske nedjelje zagledani u Bezgrešnu – zaštitnicu našega Sjemeništa.“



Bazirajući svoju propovijed na liturgijskim čitanjima II. nedjelje došašća (Iz 11, 1-10; Ps 72, 1-2.7-13.17; Rim 15, 4-9; Mt 3, 1-12) nakon što je razlomio Božju riječ, obratio se okupljenima, istaknuvši:“Marija je prekrasan primjer osobe u kojoj ljubav i vjera nisu bile navika, nego živi odnos s Bogom. Sva je bila nadahnuta Duhom Božjim od časa svojega začeća i oslobođena izvornog grijeha postala je živi Božji hram; ne samo duhovni, nego i tjelesni, jer je začela i rodila Sina Božjega. Ona, Bezgrješna djevica, stoji na početku boljega svijeta kao jedinstveni primjer Božjega djelovanja u ljudskoj osobi. Jer, kada se neka osoba u potpunosti preda Bogu, postaje Božje oruđe za izgradnju nebeskoga kraljevstva. Ona pokazuje kako za Božje djelovanje nisu važni ni porijeklo, ni društveni status, ni tjelesne sposobnosti, već živa vjera i goruća ljubav, otvaranje svoga uma, srca i savjesti Bogu.“, zaključio je propovijednik.

Na koncu svoje nadahnute propovijedi biskup Gorski je zaključio: “Riječi Svetoga pisma i danas imaju svoju snagu. Zato mi ne gubimo nadu jer nas Bog prati svojim Duhom, jer nas Bezgrješna zagovara. Ma što se dogodilo – Bog je moćniji; On je moćan promijeniti zlo stanje pojedinaca, obitelji i naroda u dobro. Trudimo se iz dana u dan što više biti Božje djelo u svijetu u kojem živimo!“

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je blagdanski objed s roditeljima i rodbinom sjemeništaraca koji su potom imali roditeljski sastanak sa sjemenišnim odgojiteljima. Na roditeljskom sastanku sudjelovala je i ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti gđa. Ljuba Duvnjak u zajedništvu s razrednicima sjemeništaraca. Ravnateljica Duvnjak je okupljenim roditeljima naznačila probleme, radosti i izazove u obrazovnim sustavima NKG-a i TŠZ-a te posebno potakla roditelje maturanata i prisutne odgojitelje na veću pažnju u pripremama maturanata za državnu maturu koja je „odskočna daska“ za što bolji upis na željeni fakultet.



U 18.00 sati, pred oko 700 gledatelja, sjemeništarci su izveli premijeru predstave „Ne bojte se!“, nadahnuti životom sv. pape Ivana Pavla II., ali i spomenom na 25. obljetnicu prvog pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Glazbeni uvod imali su sjemenišni tamburaški sastav, koji je izveo skladbu na motiv pjesme “Kao Marija”, pod vodstvom profesorice Ane Jazbec te oktet zagrebačkih bogoslova koji je, za ovu prigodu, izveo pjesmu “Ne boj se!” u obradi Mo. Miroslava Martinjaka. Unutar i pred predstavu solo točku imali su i sjemeništarac Luka Vragović sa svojim profesorom Zvonimirom Markovićem svirajući trombone.



Ovogodišnju predstavu sjemeništarci su posvetili velikom prijatelju hrvatskoga naroda – papi Wojtili, prikazavši njegov mladenački život i ljubav prema kazalištu u slici borbe poljskoga naroda u jeku II. svjetskog rata za očuvanje kulture i narodne baštine s posebnim naglaskom na njegovo kasnije papinsko pismo upućeno umjetnicima iz 1999. godine u kojem navodi da “Društvo treba umjetnike kao što treba znanstvenike, tehničare, radnike, profesionalce, svjedoke vjere, učitelje, očeve i majke, koji jamče rast osobe i razvoj društva pomoću onoga uzvišenog oblika umjetnosti kakva je 'odgojna umjetnost'. U širokom kulturalnom području svakoga naroda umjetnici imaju svoje specifično mjesto. Upravo kada su poslušni svome nadahnuću u ostvarivanju uistinu vrijednih i lijepih djela, oni ne samo da obogaćuju kulturnu baštinu nacije i čitavoga čovječanstva, već vrše stručnu društvenu službu na korist općega dobra.” Na koncu predstave preč. Rektor izrazio je radosne čestitke djelatnicima sjemeništa, okupljenim sjemeništarcima, njihovim obiteljima i prijateljima te iskazao osobitu zahvalnost svima koji su doprinjeli nastanku i izvedbi ove predstave, pod režijskom palicom redateljice Petre Radin, vanjske suradnice sjemeništa.

Okupljenom mnoštvu obratio se i preč. mr. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral zagrebačke nadbiskupije i delegat nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića za ovu prigodu, prenijevši svim prisutnima pozdrave i najbolje želje Kardinala za Dan sjemeništa. Po završetku predstave, okupljeni su nastavili izmjenjivati dojmove na prigodnom domjenku organiziranom u prostorijama polukata Rektorata sjemeništa.
Matija Pavlaković, rektor
Ispišite stranicu: