HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.11.2017.

Susret vjeroučitelja i svećenika Zaprešićkog dekanata



U prostorijama Pastoralnog centra Župe Marije Kraljice apostola u subotu 4. studenog održan je redoviti godišnji susret svećenika i vjeroučitelja Zaprešićkoga dekanata koji rade u osnovnim i srednjim školama.

Nakon uvodne pozdravne riječi dobrodošlice zaprešićkog dekana preč. Ivana Frkonje, nazočni vjeroučitelji i svećenici izmolili su prigodnu molitvu pod nazivom „Molitva jednog vjeroučitelja“.

Glavna tema ovogodišnjeg susreta svećenika i vjeroučitelja Zaprešićkog dekanata bila je: Uloga vjeroučitelja i katehete u pripremi za sakramente. Prvi predavač ove uvijek aktualne teme  bio je preč. Ivan Frkonja koji je istaknuo da glavne smjernice za ovu temu dolaze sa prvog zasjedanja naše Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije na kojoj se govorilo o župnoj katehezi ali o toj temi progovara i „Direktorij Hrvatske biskupske konferencije o pastoralu sakramenata u župnoj zajednici“ koji je izdan 2008. godine.

Župnik Frkonja govoreći o korjenitoj obnovi župne zajednice, koja živi od sakramenata kao znakova Kristove prisutnosti podsjetio je nazočne: „Direktorij za pastoral sakramenata u župnoj zajednici ističe da je potrebno i moguće učiniti da se neki oblici mijenjaju i kako je presudno pitanje od sakramentalnog automatizma krenuti na put postupnog obraćenja.“

Također župnik Frkonja govoreći o suglasju školskog vjeronauka i župne kateheze ponovio je stav iz Poruke hrvatskih biskupa (1991) da se školski vjeronauk i kateheza međusobno ne isključuju nego se oni trebaju skladno nadopunjavati. „Poznavanje vjere, koje je izrazitije u školskom vjeronauku, nastavlja se u župnoj katehezi gdje djeca i roditelji mogu doživjeti nešto novo obogaćujući se u životnim susretima“.

U svom daljnjem izlaganju župnik Frkonja dotaknuo se ispisivanja djece s vjeronauka kao školskog predmeta. „Ta praksa pokazuje kako je ispisivanje djece prisutno nakon prve pričesti, da bi se upisivala prije samog slavlja svete potvrde. Taj problem govori kako dio roditelja o tome ne vodi pravu brigu, a neki očito to djeci i predlažu, jer žele više posvetiti drugim sadržajima i aktivnostima“.

Predavač je naglasio kako roditeljima treba trajno posvješćivati punu važnost školskog vjeronauka kao prvi temeljni korak u pripremi sakramenata. Župnik Frkonja citirajući Opći direktoriji za katehezu koji izričito kaže da školski vjeronauk prijeko potreban zadržava dimenziju evanđeoske priprave. To znači da župna kateheza pretpostavlja određenu podlogu, prvo sustavno znanje koje se na potpuniji način može steći u školi. Svoje predavanje župnik Ivan zaključio je iznoseći i stav hrvatskih biskupa o glavnoj svrsi školskog vjeronauka i župne kateheze: „Potrebno je reći da svi, ne samo roditelji već i dio svećenika, trebaju bolje poznavati već službenu naznačenu prihvaćenu terminologiju s obzirom na mjesta odgoja vjere, kako ne dolazilo do nepotrebne zbrke. U školi je riječ o vjeronauku, a za susrete u župnoj zajednici je župna kateheza“.

Drugo predavanje održao je p. Vinko Sudar koji je govorio kako se župnoj katehezi ne prilazi sustavno, a potrebno je pronalaziti nove načine odnosno „zaslađivati katehezu“ kroz različite sadržaje. Upozoravajući na skupljanje papirologije i evidenciju istaknuo je da treba sve napraviti da župna kateheza i primanje sakramenta dobiju onu ozbiljnost gdje će se voditi računa kako pomiriti „strogost i pastoralnu razboritost“.

Završno predavanje održala je vjeroučiteljica Marijana Ivanjek pitajući se na početku svoga izlaganja: „Poznajemo li zaista svoje učenike? Poznajete li svoje župljane? Koliko učenika poznajete samo na razini: druga učiteljica mi je rekla. Koliko župljana poznajete na razini: drugi župljani mi je o njoj/njemu rekao“.

Vjeroučiteljica Marijana istaknula je da krivce pronalazimo optužujući drugoga. Župnici očekuju od vjeroučitelja da su uvijek dostupni, a vjeroučitelji očekuju da župnici prihvate tu činjenicu da nemamo dovoljno vremena zbog obveza u našim obiteljima.

„Zajedno moramo pronaći način, da pronađemo vrijeme kako bi djelovali u svojim mogućnostima. Trebamo se pokrenuti, mi koji smo pozvani životom služiti Bogu, tko će? Živimo svoje živote i svoju vjeru bez žara. Danas je teško zadržati taj žar, radost, motivaciju. Možemo širiti dobro u svojoj zajednici, možemo je poticati da ona pomaže drugima, da se širi ali ne ostati samo na riječima nego konkretno djelovati.

Vjeroučiteljica Ivanjek zaključila je svoje izlaganje rekavši: „Pronađi vremena, imaj razumijevanja, zapali/održi žar i djeluj. U diskusiji tijekom susreta vjeroučitelji i svećenici iznijeli su različite prijedloge vezano za ispis djece sa školskog vjeronauka i pohađanja župne kateheze.

Susret župnika i vjeroučitelja završio je molitvom srednjeg časa i zajedničkim objedom.

Ilija Nikolić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: