HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.03.2015.

Susret kardinala Bozanića s katekumenima



„Prije nego smo mi spoznali Boga, On je poznavao nas. Bog nas ljubi - ta vječna istina razlog je našeg večerašnjeg susreta; razlog je vaše želje za krštenjem, Vašeg svjedočenja te istine u Isusovoj Crkvi“ – rekao je u četvrtak 26. ožujka 2015. godine u zagrebačkoj prvostolnici zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić katekumenima i odraslim pripravnicima za sakramente kršćanske inicijacije na kraju svoje kateheze u korizmenom susretu.


 
Susret Kardinala s katekumenima i odraslim pripravnicima za sakramente kršćanske inicijacije, započeo je pozdravom mons. Zvonimira Sekelja, župnika Župe sv. Blaža iz Zagreba koji je pozdravljajući Kardinala i okupljene kandidate i pripravnike za sakramente, izrazio radost zbog događaja i zajedništva. Govoreći o broju ovogodišnjih pripravnika za sakramente, naveo je da se za primanje sakramenta krštenja pripravljalo 103 katekumena te 106 pripravnika za primanje sakramenta prve pričesti i potvrde iz 26 župa Zagrebačke nadbiskupije.


 
Zahvaljujući mons. Sekelju na pozdravu i predstavljanju kandidata, Kardinal se obratio okupljenim katekumenima i pripravnicima za sakramente: „Pozdravljam vas kao braću i sestre. Od davnine kršćani se tako zovu međusobno,  jer smo u Isusu Kristu povezani. I to zajedništvo kršćani su pozvani naviještati po cijelome svijetu.“


 
Nakon službe riječi, Kardinal je održao katehezu okupljenima nadovezujući se na pitanje razloga želje za susretom s Bogom: „Gledajući vas ovako okupljene moram postaviti pitanje - što i tko vas je doveo u Crkvu? Taj odgovor leži u vašem srcu, no, kao vjernici znamo i ovo – Bog je taj koji prvi pristupa čovjeku!“  


           
„Što je krštenje? Posebno približavanje i povezivanje s Isusom. Bog u Isusu tebe prihvaća kao svoga sina, svoje dijete. U Isusu Kristu postajemo povezani, Crkva“, rekao je Kardinal nastavljajući da je Crkva najljepša novost, najljepši i najveći dar Boga čovjeku, koji ne živi i ne opstoji zbog nas, nego zbog Njega, zbog Božjega Duha koji Crkvi daje život i koji ju iznova obnavlja.


 
U nastavku svoje kateheze pozvao je okupljene da mole za nas koji već jesmo u Crkvi, jer na to smo pozvani, to je put vjere koji čovjeka vodi Bogu i na tom putu smo cijeloga života.


 
Odgovarajući na pitanje gdje se Boga može susresti, Kardinal je uz molitvu istaknuo Sveto pismo. Naglasivši da se Bog čovjeku najizravnije približio i otkrio u Isusu Kristu, Kardinal je istaknuo posebnost te objave: „Bog nam se u Isusu otkrio kao Ljubav. Najveća je to Božja karakteristika. Bog nije poslao svoga sina da nas osudi, nego da nas spasi.“


 
Nakon Kardinalove kateheze uslijedilo je primanje Ispovijesti vjere. Katekumeni i odrasli pripravnici za sakramente kršćanske inicijacije, pristupali su prezbiteriju te se predstavljali imenom i prezimenom, a potom im je Kardinal svakome predao uspomenu s napisanim Vjerovanjem i molitvom Očenaša.



Prije završnog blagoslova, Kardinal se još jednom obratio prisutnima izrazivši radost zbog susreta i podsjetivši da Ispovijest vjere sadrži ono u što vjerujemo. Pozvao je zatim katekumene i pripravnike za sakramente da ju često mole u svojim obiteljima kao i molitvu Oče naš, jer je to molitva koju nam je dao i koju nas uči sam Isus Krist.



„Dragi katekumeni i pripravnici za sakramente, Crkva vam se raduje. Neka vas Bog koji nam se u Isusu objavio kao ljubav prati u svim vašim životnim trenucima“ – zaključio je Kardinal udjeljujući svima blagoslov.


 
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
 
 
 
 
 
 
Ispišite stranicu: