Slavlje posvete crkve svetoga Josipa u Zagrebu

4.12.2019.


U utorak 3. prosinca 2019. zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posvetio je oltar i obnovljenu crkvu svetoga Josipa u Zagrebu. Posveta je bila u ozračju osamdesete obljetnice blagoslova prvoga oltara, glavne oltarne slike svetoga Josipa i crkvenih orgulja, koje je blagoslovio pomoćni zagrebački biskup Franjo Salis-Seewis, upravo na spomendan sv. Franje Ksaverskog, 3. prosinca 1939.


 
Referirajući se na Lukino evanđelje (10, 21-24) u kojem Isus kaže: „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima.“, Kardinal je rastumačio da su oni kojima je Bog objavio oni maleni, jednostavni, skromni, ali i veliki jer su došli i spoznali pravoga Boga koga nam je objavio Isus. „A tko se Isusu približi, dolazi do Oca nebeskoga", istaknuo je Kardinal, govoreći u nastavku homilije o ulozi svetoga Josipa u Isusovome životu.„Isus dolazi da objavi Oca i ima onoga koji u društvu, u zajednici, predstavlja njegova Oca. Isus objavljuje ljubav Boga Oca. Sveti Josip je onaj koji je zacijelo zračio onom izvrsnom očinskom ljubavlju. Ako itko drugi onda je to on koji je bio blizu Isusa koji je došao da nam objavio Oca.“, kazao je Kardinal, rastumačivši da zbog posebne misije u Otajstvu utjelovljenja sveti Josip postaje tako slika svakog oca. „Svaki otac je više otac ako može svojim životom posredovati ljubav Boga Oca u sredini u kojoj živi.“, kazao je Kardinal, istaknuvši kako je upravo to jedna od potreba današnjega vremena kojeg živimo, a u kojem osobito ulogu imaju očevi u obitelji.Kardinal se, govoreći nadalje i o utjelovljenu Isusa Krista, osvrnuo i na Došašće koje je započelo ovih dana. „Isus se utjelovio, što razmatramo u ovom Došašću. Isus nije donio tijelo na ovu zemlju, već ga je uzeo. Donio je duh. Uzeo je po Mariji tijelo da mi znamo vrednovati svoje tijelo. Uzeo je tijelo da bude solidaran s nama i da pokaže kako je upravo po tijelu pozvan da se približi Bogu. To će reći biti blizu čovjeku. Samo se tako približavamo Bogu. To je to otajstvo utjelovljenja“, objasnio je Kardinal, naglasivši da to ljudsko otajstvo, jer objavljuje ono što je skriveno od nekih, ali objavljeno malima, skromnima, poniznima, objavljuje Božju blizinu u ljudskom tijelu.U homiliji je također, osvrnuvši se na prvo čitanje iz Nehemijine knjige koje govori o svećeniku koji, nakon babilonskoga sužanjstva, zajedno s narodom gradi Jeruzalem i hram, Nadbiskup povezao povratak Izraelaca iz sužanjstva s povratkom bl. Alojzija iz zatočeništva, ponovno u župu svetoga Josipa. Naime, nadbiskup kaodjutor Alojzije Stepinac blagoslovio je i otvorio ovu župu na Trešnjevci 20. lipnja 1937. Sada je ponovno prisutan u ovoj zajednici po moćima koje su ugrađene u novoposvećeni oltar.

Na kraju homilije, Kardinal je podsjetio kako je hrvatski narod također osjetio povratak iz sužanjstva i progonstva. „Izabrani narod je bio jači dok je prolazio kroz pustinju. Jači dok se vraćao, ali dok je trebao iznova graditi i zidine i grad trebalo je novog poticaj i nade. Prepoznati da je Bog s nama i da nam otvara nešto novo. I mi u ovom vremenu u kojem je puno izazova i pitanja. Javljaju se opet stari poganski bogovi. Nemojmo im vjerovati. Žele nam ubiti nadu. Ne rade za naše dobro. Potrebno je raditi male korake dobra. Prošli smo kroz mnogo teža razdoblja. Potrebno je krenuti upravo od sebe. Od svoje obitelji i sredine. Što ja danas ovdje mogu bolje učiniti.? To je jedini put koji otvara svjetliju budućnost.“, poručio je Kardinal.

U slavlju posvete sudjelovali su svećenici Trešnjevačkoga dekanata i svećenici koji su vršili pastoralne službe u župi svetoga Josipa. Veliki broj ljudi svedočio je važnom – i kako je Nadbiskup istaknuo – crkvenom događaju, koji se događa jednom u povijest župne zajednice.  Veliki udruženi zbor, sasatavljen od pjevača iz svih pet zborova župe ravnao je liturgijskim pjevanjem.

U zahvali na kraju svete mise, upravitelj župe Damir Ocvirk, zahvalio je svima koji su velikodušnim darom pomogli u obnovi crkve i koji su pomogli u pripremi za posvetu. Kao vidljivi znak povezanosti župe s nadbiskupijskom zajednicom, upravitelj župe i mladi predali su Nadbiskupu novčani dar za potrebe Nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2020.

Radosno zajedništvo svih vjernika, svećenika i Nadbiskupa nastavilo se na prigodnom domijenu u pastoralnim dvoranama župe.
Fotografije: Slaven Bibić
Damir Ocvirk, upravitelj Župe

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr