HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.06.2020.

Proslavljena svetkovina Marije Majke Crkve u Trnovčici



Blagdan Marije Majke Crkve svečano je proslavljen u zagrebačkoj Dubravi u župi Marije Majke Crkve u Trnovčici. Uoči svetkovine održana je i trodnevnica tijekom koje su župnik p. Mirko Sadak i kapelan p. Marko Šop vjernike pripremali za blagdan zaštitnice župe. Na sam blagdan središnje misno slavlje u 19  sati predvodio je vlč. Ivan Grbešić u koncelebraciji s još desetak svećenika, a na njemu se okupilo mnoštvo župljana kao i hodočasnika iz susjednih župa Dubrave i Sesveta. Župni zbor mladih pod ravnanjem prof. Zrinke Perić uveličao je dojam i radost župnog blagdana.

Vlč. Ivan Grbešić pozvao je okupljene vjernike da se utječu Mariji, pohode Njezina svetišta jer je Ona Majka koja budi Crkvu, preporađa ju i priprema za drugi Kristov dolazak. Bog je poželio da nas Gospa pohodi, te da mi po Njoj dolazimo k Njemu. Stoga mi danas moramo kucati na Njezino srce koje nam sprema čudo obraćenja i obnove za što nam je potrebna postojana i živa vjera. Duh Sveti zato spremno “pali” ljudska srca po molitvi čega smo danas u našoj Crkvi potrebiti. A mi smo ti koji smo pozvani pokazati svijetu Krista kao Crkva ili u svojoj obitelji ustrajno moliti za čudo obraćenja. Mi smo ti koji moramo moliti s Marijom, biti misionari i apostoli. Pogotovo u današnje vrijeme kojemu prijeti duh ateizma i bezboštva, stoga Marija dolazi ovdje na zemlju probuditi i pobuditi nas za Boga.

Crkva je Tijelo Kristovo, kako kaže apostol Pavao, a Marija je Majka Crkve, Ona nam je donijela blago Crkve, Isusa, a danas rađa nas i postaje Majka svih vjernih. U ovome svijetu, bolesnom u odsustvu Boga, nema bolje vijesti od Radosne vijesti, nema boljeg lijeka od ljubavi Duha Svetoga. Stoga nas Isus poziva na svoj izvor, na svoju Riječ, da postanemo apostoli i liječimo svoju Crkvu. Jer kada osjetimo Isusa u svome srcu, Duha Svetoga u svome biću, tada se naši životi preobražavaju i tada znamo za što živimo i čemu se nadamo: Da Boga upoznamo i ljubimo, prođemo svijetom čineći dobro.

Papa Franjo ističe kako nam je Marija na tom putu važna, da je Marija naša zvijezda jer ondje gdje Gospa obitava straha nema. I zato nas Majka Crkve poučava da ćemo po Duhu Svetome postati apostoli ovoga vremena i po nama će Njezino majčinsko srce trijumfirati u svijetu. To Gospino srce postat će u ovim nemirnim vremenima Noina arka za sve Njezine štovatelje, a u njemu ima mjesta za svu Njezinu djecu. Vlč. Grbešić ohrabrio je okupljene vjernike da se predaju Duhu Svetom kako bi ih poveo do Gospina srca, u sigurnu luku spasa, te propovijed zaključio molitvom u zajedništvu s okupljenim vjernicima: Dođi Duše Sveti, dođi po moćnom zagovoru Bezgrješnog Srca Marijina, svoje preljubljene Zaručnice!

Dirnuti riječima i snagom propovjednika vlč. Grbešića vjernici su zahvalno u svoja srca upijali svaku upućenu riječ, a nakon Misnog slavlja župnik je sve okupljene pozvao na druženje i okrepu u župnom dvorištu. U tom zajedništvu župljani su mogli doživjeti blagoslov i blizinu svoje zaštitnice Blažene Djevice Marije, Majke Crkve.


Ispišite stranicu: