HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.07.2014.

Proslavljen blagdan sv. Ane u Samoboru



Park-šuma Anindol, smještena iznad grada Samobora, proteklog je vikenda ponovno oživjela brojnim hodočasnicima iz cijelog samoborskog kraja, koji su došli proslaviti sv. Anu, zaštitnicu majki, trudnica, obitelji, braka. Njoj u čast tu je 1751. godine podignuta kapela. 

Ovogodišnja proslava započela je trodnevnom pripravom u župnoj crkvi sv. Anastazije koju su predvodili domaći svećenici: vlč. Andrija Miličević koji je na privremenoj službi u Samoboru, preč. Davor Štuljan, samoborski župnik i vlč. Mario Pavić, samoborski kapelan.

Na sam blagdan sv. Ane, u subotu 26. srpnja pokraj kapele slavljene su tri sv. mise. Mladomisnik iz Luga Samoborskog  vlč. Matej Petrić predvodio je misu u 8.00 sati, a župnik iz Domaslovca vlč. Branimir Budinski u 9.00 sati. Obje župe nekada su pripadale župi Samobor, a nakon njihovog osnutka postao je običaj da njihovi župnici predvode ova euharistijska slavlja. Svečanu sv. misu u 11.00 sati perdvodio je rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa mr. Anđelko Košćak.

U nedjelju 27. srpnja jutarnje sv. mise predvodio je vlč. Mario Pavić, središnju euharistiju u 11.00 sati voditelj kuće „Tabor“ fra Ivan Matić, a večernju u 17.00 sati vlč. Anđelko Katanec, kapelan u Stenjevcu.

Sudjelujući u ovim euharistijskim slavljima, razmišljajući o o svetom bračnom paru Joakimu i Ani, te slušajući propovjednike, hodočasnici su imali priliku ponovno si posvjestiti važnost obiteljskog života, te vrednota koje se u obitelji njeguju i odgajaju: ljubav, molitva i čitanje Svetog pisma, čistoća srca, vjernost Bogu i vjernost čovjeku: supružniku, djetetu, roditeljima, prijateljima....

U nadi da ćemo u tim vrednotama barem malo porasti, najavljen je ponovni susret za godinu dana.

Lovorka Grbac
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
 
Ispišite stranicu: