HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.08.2017.

Proslava Velike Gospe u Stenjevcu



Pred mnoštvom okupljenog naroda u zagrebačkom naselju Stenjevec, svečano misno slavlje povodom župnog blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velika Gospa predvodio je mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru.



U uvodu u misno slavlje mons. Bogović zahvalio se župniku preč. Vjekoslavu Meštriću na pozivu i pozdravio okupljene proštenjare koji su se danas okupili na ovom mjestu koje je već stoljećima mjesto gdje se dijele oprosti. Upitao je nazočne ima li netko među vama kojem to nije potrebno. Bilo bi loše kada bi se netko tako osjećao, kao da nikada ne griješi i da mu nikada nije potreban oprost. Stoga pokajmo se i zatražimo oprost naših grijeha.



U homiliji se biskup osvrnuo na evanđelje kako Marija veliča Gospodina, to je znak i njezine veličine. Znati drugoga veličati, to je znak veličine. Kada Elizabeta veliča Mariju i ona to obrazlaže time što je povjerovala u Boga: „Blažena ti jer si povjerovala da će ti se dogoditi ono što je Gospodin rekao". Bog je uvijek temelj svakog veličanja. Opasno je kada čovjek sam sebe postavi na to mjesto i traži hvalu od drugih ili kada drugi kažu, evo ovoga je potrebno sada veličati.



Danas su mnogi hrvatski hodočasnici krenuli u prirodu, u brda, mi smo također danas krenuli ovamo u Stenjevec jer je ovdje Gospin park i tu je priroda itekako prisutna. U prirodi čovjek vidi kako iz sitnog zrnca – sjemena, naraste veliko stablo. Već u tom malom sitnom zrncu je isprojektirano cijelo stablo – svaka grana, svaki list, svaki plod, i ne samo za jednu godinu nego za niz godina. S pravom neki vide u udaljavanju od prirode također i krizu današnjega vremena, zaključio je biskup Bogović.



Na kraju mise župnik preč. Vjekoslav Meštrić blagoslovio je nabožne predmete te predvodio zavjetnu molitvu Gospi Stenjevečkoj.

Neven Škrlec,
župni medijski suradnik
Ispišite stranicu: