Proslava sv. Antuna u Zaprešiću

13.6.2020.U subotu, 13. lipnja u prijepodnevnim satima u blizini kapelice sv. Antuna Padovanskog u Zaprešiću svečano misno slavlje za brojne vjernike i hodočasnike predvodio je i propovijedao rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković. U koncelebraciji je bio upravitelj župe sv. Petra apostola i zaprešićki dekan Ivan Frkonja na čijem se teritoriju nalazi ova svima draga kapelica u Savskoj ulici.

U svojim pozdravnim riječima preč. Matija Pavlaković radosnog srca uputio je prigodnu riječ na blagdan Sveca cijelog svijeta te čestitao svima onima koji nose svečevo ime. U svojoj homiliji preč. Pavlaković osvrnuo se na vrijeme u kojem mi danas živimo uspoređujući ga s vremenom sv. Antuna Padovanskog. Propovjednik Pavlaković je istaknuo kako mi danas živimo u jednoj krizi smisla zato što je naša kultura postala prispodoba o napretku, o opstanku prilagodljivih, o trijumfu jačih i svih koji imaju šira ramena pa se znaju progurati u društvu. Rektor preč. Pavlaković je zamolio nazočne vjernike da si postave pitanje: Koji je smisao našeg postojanja u ovakvom svijetu?Govoreći o sv. Antunu koji je puno doprinio obnovi Crkve propovjednik je protumačio kako je svetac nastojao tako živjeti da bude živi komentar evanđelja, odnosno bio je sam tumač tog istog evanđelja. U nastavku homilije preč. Matija ukazao je da svaki svetac pruža jasnu orjentaciju, smjer vrednotama. Pozvao je okupljene vjernike da nasljeduju kreposti sv. Antuna. „Sveti Antun živio je i ljubio, radio i igrao se, borio se i padao, imao je svoje kvalitete, ali i svoje manjkavosti – stoga nam je tako bliz i tako nas, slabe i grešne razumije“, istaknuo je rektor Pavlković. Na kraju svoje homilije preč. Matija rekao je prigodnu molitvu moleći moćni zagovor sv. Antuna da ga zazivamo kao svetca ne samo kada izgubimo drage stvari nego da nam pomaže da pronalazimo Boga u smislu i radosti života Kristove ljubavi.

Na kraju euharistijskog slavlja uslijedio je blagoslov ljiljana koji je postao simbol sv. Antuna, jer podsjeća na čistoću koju je posjedovao ovaj svetac. U procesijskom ophodu mnogi vjernici obišli su u kapelici oko kipa sv. Antuna u tišini molitvenog ozračja te zahvalili i preporučili sebe i svoje obitelji svečevom zagovoru.

          
                                                                                                  Ilija Nikolić

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr