HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.03.2015.

Proslava Cvjetnice u Zaboku



Na Cvjetnicu se Crkva sjeća Isusova ulaska u Jeruzalem dan prije Pashe što je opisano u sva četiri evanđelja. Kako je to nedjelja nakon koje slijedi Veliki tjedan, tako je to i sjećanje na Isusovu muku koja je slijedila poslije tog trijumfa. Isusa je narod, opisuje Biblija, dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama, stoga je procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama upriličena i u Župi sv. Jelene Križarice u Zaboku. Jutarnje misno slavlje svojim pjevanjem uveličao je župni zbor, a na poldanjoj su pjevali mladi.
 
Križni put: „Umnoži nam vjeru“
 
Istog se dana u poslijepodnevnim satima održao križni put, i to prvi dio dug oko 14 km pod geslom: "Umnoži nam vjeru". Pratila nas je velika ljubav prema Kristu. U molitvama križnoga puta pronalazili smo sebe i svoje obitelji, nosili križeve svoje obitelji i svojih ukućana, molili da naše obitelji postanu ono što uistinu jesu i kakvima ih je Bog zamislio. Molili smo za naše očeve i majke, braću i sestre, djedove i bake, nerođenu i novorođenu djecu, mlade bračne parove; rastavljene, za svakodnevne poteškoće i borbu oko dostojanstva obitelji.


 
Posebnost ovog križnog puta je sudjelovanje velikog broja djece i mladih obitelji. Uvijek nas dotaknu i naši najstariji i bolesni koji izađu iz svojih kuća i prate nas svojim pogledima, molitvama i sklopljenim rukama. Suze u njihovim očima svjedok su da je križni put pobožnost koja nosi snažnu poruku: Mnoštvo koje strpljivo hoda za križem znak je velikog svjedočanstva i bogatstvo za našu župu i za svakog pojedinca.
 
Drugi dio lrižnog puta održat će se na Veliki petak.

Darko Fiket i Marko Bilić, župni medijski suradnici Tiskovnog ureda

 
Ispišite stranicu: