HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.04.2019.

Priopćenje Nadbiskupskog duhovnog stola o inicijativi sindikata »67 je previše«

Referendumska inicijativa »67 je previše«, koju su pokrenule tri sindikalne središnjice: Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata uputila je zamolbu da im se u razdoblju, od 27. travnja do 11. svibnja 2019. godine, dopusti prikupljanje potpisa građana »pred crkvama i crkvenim prostorima za referendum za izmjenu nekih odredbi Zakona o mirovinskom osiguranju«.

Tema mirovinskoga sustava nedvojbeno je iznimno važna za hrvatsko društvo, kako zbog brige za sadašnje i buduće umirovljenike, tako i za svekoliki odnos prema dostojanstvu čovjeka i prema radu. O tome koliko je Crkvi stalo do tih tema lako je vidjeti iz obilja crkvenih dokumenata teološko-antropološke naravi kao i iz socijalnoga nauka Crkve, a ništa manje iz trajne zauzetosti Katoličke Crkve u Hrvatskoj, kojom se zalaže za primjereno uređenje društvenih odnosa na temelju pravednosti i brige za svakoga čovjeka, ističući posebice važnost obitelji. Kao jasan pokazatelj toga jest nastojanje da nedjelja bude neradni dan, u kojemu se odražavaju vrjednote ključne za boljitak pojedinaca, društva i države te za nužno jačanje kulturološkog identiteta.

Upravo zato pitanje mirovinskoga osiguranja treba gledati u širemu okviru i ne može ga se svesti na pitanje dobi i godina kada netko treba ići u mirovinu. Uvijek je potrebno naglašavati pitanje kakvoće rada i međusobnih odnosa gospodarskih subjekata tijekom radnoga vijeka, što se nužno preslikava i na mirovinski sustav. O tome se priželjkuje bolja osjetljivost i šira rasprava koja ne bi smjela podleći parcijalnim interesima bilo koje strane u političkim odnosima.

Nadalje, u procesima društvenoga zalaganja u kojima se nešto nastoji postići putem referenduma Crkva podupire razne inicijative, a svoje prostore ispred crkvenih zgrada (liturgijskih prostora, župnih domova i pastoralnih centara) daje na raspolaganje građanskim inicijativama koje nemaju drugih mogućnosti za ostvarivanje zauzetosti za vrjednote koje zagovara i Crkva. Za razliku od toga, sindikati su u uređenome odnosu u okviru političkoga života u Republici Hrvatskoj i imaju mogućnosti na redovit način i uz stanovitu financijsku potporu, ostvarivati svoje inicijative.

Slijedom navedenoga, ne zauzimajući ničiju stranu u ovome pitanju, a u skladu sa zajedničkim stavom biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, ovime dajemo na znanje da nismo u mogućnosti dati dopuštenje za prikupljanje potpisa ispred crkava i crkvenih prostora za referendum radi izmjena nekih odredaba Zakona o mirovinskom osiguranju, za koji se zalaže Inicijativa sindikata »67 je previše«.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: