Pregled obilježavanja Godine župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima

12.6.2020.

 
Budući da Župa sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima dogodine obilježava 40. obljetnicu osnutka, ovime proglašavam Godinu župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima koja traje od 13. lipnja 2019. do 13. lipnja 2020. godine – piše u tekstu posebne povelje koju je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić svečano objavio na spomendan sv. Antuna Padovanskog, 13. lipnja 2019. godine.

Uoči samog Antunova, središnjeg događaja godine u Župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, donosimo pregled događaja i susreta koji su obilježili Godinu župe.

Pučke misije

Od 25. studenoga do 1. prosinca 2019. godine održane su pučke misije pod geslom „Vi ste sol zemlje i svjetlost svijeta“. Dvojica misionara franjevaca sa Svetog Duha, fra Stjepan Brčina i fra Zdravko Tuba, pobrinuli su se za bogat sedmodnevni duhovni program praćen različitim sadržajima, katehezama i susretima. U svojim izlaganjima obradili su teme kao što su: Božja ljubav, Grijeh, Spasenje, Vjera i obraćenje, Duh Sveti i Zajednica – Crkva. Nisu izostali ni susreti sa župnim tijelima (Župno pastoralno i Župno ekonomsko vijeće, Župni Caritas). Posebno pak mjesto imali su susreti s prvopričesnicima i krizmanicima te s različitim zajednicama koje djeluju u župi. Glede molitvenog dijela na prvom je mjestu bila svakodnevna zajednička molitva s misionarima, navještaji i svjedočanstva, klanjanja, mogućnost za osobne susrete, razgovore i svetu ispovijed.Na završetku pučkih misija preč. Antun Sente, župnik, zaključno je rekao: „Ovaj tjedan bio je za našu Župu doista milosni tjedan, jer smo mogli dotaknuti svoga Oca i kušati njegovu blizinu u svom srcu, zajedno slaviti svete sakramente te doživjeti oproštenje i pomirenje. Dao dobri Bog, da od onoga što smo čuli, doživjeli i vidjeli, ostavi traga u nama i u budućim našim iskoracima, koji će uslijediti nakon pučkih misija.“

 
Tematske tribine
Tijekom Godine župe održano je nekoliko zanimljivih tematskih tribina. U Izvanrednom misijskom mjesecu tribinu na temu „Misije“ održao je vlč. Odilon Singbo Gbenoukpo, misionar iz Benina i sveučilišni kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.Na tribini održanoj u siječnju 2020. godine, na temu: „Yoga i kršćanski put savršenstva po sv. Bonaventuri“, govorio je fra Josip Blažević, OFMConv., provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.
Vlč. Jakov Rađa, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva u Zagrebačkoj nadbiskupiji, održao je u veljači tribinu pod nazivom „Kako pronaći svoje mjesto u Crkvi“.
 
Duhovne obnove
U Godini župe, u župnoj su crkvi dva puta mjesečno, nakon večernje svete mise, održani duhovni susreti pod vodstvom s. Ozane Krajačić, FDC, vicepostulatorice Drinskih mučenica.Od 28. veljače do 1. ožujka 2020. godine održana je trodnevna duhovna obnova s temama: Kako se boriti s kušnjama i nevoljama života, Novo rođenje – susret sa živim Bogom te Molitva – najjača snaga svijeta. Voditelj duhovne obnove bio je vlč. Dražen Radigović, župnik Župe sv. Petra i Pavla u Kašini.
 
Potpuni oprost
Tijekom Godine župe, kardinal Josip Bozanić je prema kanonskim odredbama Župi dodijelio potpuni oprost, koji može dobiti svaki vjernik koji se u crkvi zadrži u euharistijskom klanjanju ili koji sluša nekoliko propovijedi tijekom svetih misija, odnosno duhovnih obnova ili koji u crkvi pobožno izmoli Marijinu krunicu. Nemoćni vjernici mogu izmoliti krunicu u krugu obitelji.
Podsjetimo da je za potpuni oprost potrebno ispuniti propisane uvjete:
a) Sakramentalna sv. ispovijed – može se obaviti i koji dan ranije; za stjecanje oprosta potrebno je biti u stanju milosti;
b) Euharistijska pričest – na dan kada se želi primiti oprost;
c) Molitva na Papinu nakanu – Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu;
d) Izvršiti djelo propisano za potpuni oprost (klanjanje ili krunica); potrebno je, osim toga, učiniti neko dobro djelo.

Hodočašća župa iz dekanata
Pod geslom „Gradimo prijateljstvo“, u duhu Godine župe, svaki mjesec upriličen je hodočasnički posjet jedne od župa Sesvetsko-vugrovečkog dekanata u Svetište sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima.
Tako su od rujna 2019. do ožujka 2020. godine u Svetište hodočastili vjernici iz župa Blaškovec, Moravče, Vugrovec, Sesvete, Donja Zelina, Sesvetska Sopnica i Soblinec.
 
Misa polnoćka uz tamburašku pratnju
Župljanima će Godina župe ostati u sjećanju i po svečanoj Misi polnoćki na kojoj je s izvanredno pripremljenim pjevanjem sudjelovao župni zbor mladih „Lilium“ i župni zbor odraslih „Anima una“ uz tamburašku pratnju članova FA „Sesvetska Sela“, pod ravnanjem Ivana Rimca.

Hodočašće u Krašić i Karlovac
U Godini župe organizirana su dva prigodna hodočašća. Uoči Stepinčeva, 5. veljače 2020. godine, prigodom 60. obljetnice smrti blaženog Alojzija Stepinca župljani su hodočastili u Krašić.
U Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu hodočastilo se na osmu srijedu Velike pobožnosti sv. Josipu, 11. ožujka.
 
Proslava 10. obljetnice Obiteljske zajednice
Na svetkovinu Krista Kralja, 24. studenoga 2019. godine održan je Drugi susret obiteljskih zajednica Sesvetsko-vugrovečkog dekanata. Razlog okupljanja bila je i proslava 10. obljetnice osnutka župne obiteljske zajednice u Sesvetskim Selima.U nedjelju 9. veljače ove godine, članovi obiteljske zajednice okupili su se na druženju prigodom Dana života (2. veljače) te prigodom Svjetskog dana braka (9. veljače). Posebnost ovogodišnjeg okupljanja bilo je sudjelovanje brojnih obitelji koje su tijekom protekle godine slavile krštenje svoga djeteta. Tijekom Godine župe kršteno je dakle 95 djece, od toga jedno krštenje 5. djeteta i jedno 6. djeteta u obitelji.

Pobožnost 13 utoraka Svecu svega svijeta
U Godini župe, posebno se iščekivao početak tradicionalne pobožnosti Trinaest utoraka u čast sv. Antunu. Unatoč ograničenjima nametnutim pandemijom ta pobožnost nije izostala. Za svečanu proslavu blagdana sv. Antuna, brojni hodočasnici i veliki štovatelji Sveca svega svijeta, pripremali su se na duhovan način tijekom trinaest utoraka te trodnevnicom, kao neposrednom pripravom za proslavu Svetkovine.Tijekom Trinaest utoraka duhovne pripreme izmjenjivali su se vrsni propovjednici iz raznih župa i redovničkih zajednica naše Nadbiskupije i susjednih biskupija, pridonoseći time bogatstvu i raznolikosti propovijedi i tumačenju Božje riječi.
U ovakvim pobožnostima, vjernički puk rado, neumorno i s puno pouzdanja prinosi svoje nakane, molitve i zavjete u Svetištu u Sesvetskim Selima i tako iskazuje svoju odanost i privrženost sv. Antunu, Svecu svega svijeta
 
2. Antunovski hod mladih 2020.
Tisuću dvjesto mladih sudjelovalo je, u subotu 6. lipnja, na 2. Antunovskom hodu mladih 2020. koji je započeo svetom misom u Svetištu sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima.
Želim vam da hod bude uspješan, da doživite zajedništvo s Bogom i jedni s drugima. Hod podrazumijeva kretanje. Da bismo hodali, moramo napustiti jedno mjesto kako bismo došli do drugoga. To ćemo danas napraviti kada napustimo ovo Svetište u Sesvetskim Selima i zaputimo se na Sveti Duh. Često je tako i u našem životu. Moramo napustiti sebične navike i ugode koje nas vežu za ovaj život kako bismo dosegli visine u kojima nas očekuje Bog. Tim činom postajemo bolji prema obitelji, prijateljima i kolegama. Hodanje i pješačenje svakako traži žrtvu, koju vjernik u hodočašću rado i s nakanom prinosi.Tako i vi danas podnosite žrtvu hoda, sunca, bolnih nogu i drugih stvari koje će već sutra iščeznuti da ustupe mjesto zadovoljstvu zbog učinjenog pobožnog djela. Sve to poduzimamo da bacimo zraku svjetla među ljude našeg grada Zagreba koji proživljava teške kušnje dvostruke ugroze nastale pandemijom koronavirusa i snažnim potresom koji je pogodio Zagreb 22. ožujka ove godine. Ovaj će događaj, kao milosni trenutak, obilježiti ovogodišnje Antunovo u Zagrebu. Ne znamo kako će biti sljedeće godine, svjedoče nam to prilike u svijetu, a posebno naše. Zato nije dobro propustiti milost koja nam se daruje u određenom vremenu i prostoru, jer nemamo nikakve sigurnosti za vrijeme koje dolazi – rekao je u homiliji župnik Sente.


Mateja Raič,
župna medijska suradnica
 
 


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr