Uskrsna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića

Upravo sada, dok se u mnogočemu osjećamo pogođeni, ranjeni i udaljeni, osluškujemo kako nam Gospodin govori i poziva nas: »Ne bojte se!« Ta nas njegova utjeha jača i ohrabruje te nam ujedno omogućuje prepoznati novu blizinu koja se gradi u nevoljama.

Pastoralne smjernice kardinala Josipa Bozanića

Obavijesti
o liturgijskim slavljima u Velikome tjednu,
o slavljima sakramenata svete potvrde i prve svete pričesti
i o drugim pastoralnim pitanjima

Kardinal Bozanić predvodi obrede Velikoga tjeda i misu svetkovine Uskrsa u Sopotu

Obrede i euharistijska slavlja prenosit će Hrvatska radiotelevizija.

Detaljno izvješće o oštećenjima Zagrebačke katedrale

U izvješću je detaljno opisana dosadašnja obnova katedrale i oštećenja koje su nastala nakon potresa te se među ostalim navodi kako "treba ukloniti dio sjevernog zvonika budući da prijeti urušavanjem i to na stranu katedrale." 
»Do kraja ih je ljubio.« (Iv 13) #EvanđeljeDana
 

Aktualnosti

9.4.2020.

Caritas pruža pomoć i "na daljinu"

Razgovor s psihologinjom Tanjom Kuprešak i socijalnom radnicom Anom Juratovac.

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

5.3.2020.

Održana sedma sjednica Radne skupine za izradu Završnoga dokumenta Sinode

Predstavljen treći dio Završnoga dokumenta Sinode.
15.10.2019.

Predstavljena Monografija o Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije

Sinodski se put nastavlja u zajednicama, župama i obiteljima.

Riječ Svetog Oca

29.3.2020.

Božji odgovor na smrt je Isus

I danas nam Isus ponavlja: „Odvali kamen“. Bog nas nije stvorio za grob, stvorio nas je za život, lijep, dobar, radostan život. Ali „đavlovom je zavišću došla smrt u svijet“ (Mudr 2, 24), kaže se u Knjizi mudrosti, a Isus Krist je došao da nas oslobodi od njezinih zamki.

Pozvani smo, dakle, ukloniti kamenje svega što ima okus smrti: na primjer, licemjernost kojom se živi vjera je smrt; destruktivna kritika drugih je smrt; uvreda, kleveta, je smrt; marginalizacija siromašnih je smrt. Gospodin od nas traži da uklonimo to kamenje iz srca i tada će život i dalje cvjetati oko nas. Krist živi i onaj tko ga prihvati i pristane uza Nj stupa u dodir sa životom. Bez Krista, ili izvan Krista, ne samo da nema života, nego se ponovno pada u smrt.

Lazarovo uskrsnuće također je znak preporođenja koje se događa kod vjernika krštenjem, potpunim uranjanjem u Kristovo vazmeno otajstvo. Djelovanjem i snagom Duha Svetoga kršćanin je osoba koja putuje kroz život kao novo stvorenje: stvorenje za život i koje ide prema životu.

Neka nam Djevica Marija pomogne biti suosjećajni poput njezina Sina Isusa, koji je našu bol učinio svojom. Neka svatko od nas bude blizu onima koji su u kušnji, postajući za njih odraz Božje ljubavi i nježnosti, koji nas oslobađa od smrti i život čini pobjedom.

Riječ Nadbiskupa

9.4.2020.

Uskrsna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića

Iskustva koja trenutačno živimo naglašavaju važne istine o čovjeku i svijetu. Sve stvoreno, pa tako ni čovječanstvo, ni povijest nisu stvarnosti nad kojima ljudi mogu imati posvemašnji nadzor. Dio smo otajstva, one stvarnosti koja se samo u okvirima zemaljskoga ne može ni shvatiti ni protumačiti ni živjeti.

Otajstvo života u nama živi kao čežnja za istinom, dobrotom i ljepotom, kao nada u vječni život, kao glas koji razlučuje dobro i zlo, kao svjetlo koje pruža nadu i djeluje ljubavlju. Ta spoznaja i vjera u Boga čini ljude poniznijima, sigurnijima i radosnijima. Ne prepoznati tu istinu vodi u skrivanje konačnosti svega što postoji, pa tako i u »skrivanje« smrtnosti. Poneseni raznim dostignućima u civilizaciji, možemo graditi na nepostojanu temelju i izgraditi poguban dojam da je čovjek gospodar vremena i svijeta. Vremena i životi u Božjim su rukama i u njegovu srcu.


S druge strane, svaku pohvalu zaslužuje koliko se napora, vremena i znanja ulaže u očuvanje života, u održavanje ljudskoga daha; koliko borbe za svaki ljudski život. I to često u našoj suvremenosti ne djeluje tako važno, pa se olako predlažu pristupi i donose odluke o prekidu života, bilo onoga u majčinoj utrobi, bilo starijih osoba. Dio otajstva svaki je dah darovan od Boga i život za koji su drugi spremni sebe izložiti opasnosti. Na tim vrijednostima treba nastaviti graditi kulturu i život naše domovine.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel: 01/ 4894 878
Mobitel: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr