HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.02.2016.

Otvorenje izložbe učeničkih radova „Oči od slnca, misal od oblaka“



U srijedu, 17. veljače 2016., u 19 sati u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, u sklopu projekta Hrvatska glagoljaška baština koji zajednički organiziraju Nadbiskupijski pastoralni institut i Društvo prijatelja glagoljice, otvorena je izložba radova učenika sedam osnovnih i dviju srednjih škola pod nazivom Oči od slnca, misal od oblaka.

Nazočnima se najprije obratio ravnatelj Instituta izv. prof. dr. sc. Josip Šimunović. Poželjevši im dobrodošlicu, istaknuo je da se već treću godinu veseli veljači zato što tada Institut postaje domaćin radovima mladih, Radovima nadahnutima glagoljičnim pismom i glagoljaškom baštinom koje bi svaka hrvatska turistička zajednica trebala imati kao suvenir koji će turisti ponijeti kući kao posebnu dragocjenost.

Čestitavši mladima na maštovitosti i originalnosti kojima stečena znanja u projektu Otvorenih vratiju zagrebačke glagoljaške riznice ugrađuju u različite aspekte svakodnevnoga života, pozvao ih je da svoje radove u Institutu predstave i sljedeće godine.

Izložbu raznolikih radova koji odišu ljepotom: od kišobrana, jastuka, slova od papira, zavjese, ogrlica, naušnica, straničnika, majica, igračke glagoljične preklapalice do glagoljičnoga sata, prepisanih glagoljičnih tekstova na svili, otvorila je dr. sc. Marica Čunčić, ravnateljica Staroslavenskog instituta, jednog od pokrovitelja projekta Hrvatska glagoljaška baština.

Pozdravivši nazočne, pohvalivši voditelje i učenike u njihovim istraživačkim i stvaralačkim nastojanjima, objasnila im je značenje naziva izložbe upoznavši ih s glagoljičnim Žgombićevim zbornikom s početka 16. stoljeća, u kojem se nalaze Besjede triju svetitelja napisane u obliku pitanja i odgovora. Na pitanje od koliko je elemenata Adam stvoren, učitelj odgovara 7, pri čemu su oči nastale od sunca, a čovjekova misao od oblaka.

Otvorenje izložbe su svojim nastupima upotpunile učenice Ženske opće gimnazije Sestara milosrdnica Barbara Šimrak i Anamaria Bašić krasnoslovljenjem pjesama Antuna Guastava Matoša i Mateše Antuna Kuhačevića, učenice OŠ Dragutina Domjanića iz Zagreba Sara Novosel i Magdalena Pavlović Kezić izvedbom Ronda skladatelja Jeana Philipea Rameaua na violinama, te Zbor učenica i profesorica Ženske opće gimnazije izvedbama pjesama Otče naš i Još hrvatska ni propala.

Na izložbi se mogu vidjeti radovi učenika OŠ Vukovina iz Vukovine, OŠ Metela Ožegovića iz Radovana, te OŠ Ivana Gorana Kovačića, 1. OŠ Dugave, OŠ Voltino, OŠ Dragutina Domjanića, OŠ Frana Krste Frankopana, Ženske opće gimnazije Sestara milosrdnica i Škole za primalje iz Zagreba.

Izložbu je moguće razgledati do 4. ožujka 2016. godine radnim danom od 10 do 16 sati. (NPI)
Ispišite stranicu: