Najava Trećeg zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

„Crkva zagrebačka u zajedništvu svoga poziva i poslanja“ tema je Trećeg zasjedanja, a članovi Sinode raspravljat će o ulogama i poslanju župa, obitelji kao „kućnoj Crkvi“, zaređenih službenika, Bogu posvećenih osoba te vjernika laika.
 

Proglas Godine svetog Josipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji

„Potičem svakog vjernika i vjernicu da na čast svetom Josipu mole osobno i zajednički u obliku raznih pobožnosti, osobito za obitelji, Domovinu te za našu Crkvu zagrebačku koja je na sinodskom hodu u novosti života“, stoji u proglasu kardinala Bozanića.

„Evo me“ – želim biti svećenik Božji!

Petorica bogoslova Zagrebačke nadbiskupije primljeni su među kandidate Zagrebačke nadbiskupije za svete redove đakonata i prezbiterata tijekom svečane euharistijske službe u bogoslovskoj kapelici Presvetog Srca Isusova.

Biskup Šaško hrvatskim braniteljima: Hrvatsku povijest ne prepuštajte zaboravu

Naraštaji koji dolaze – odakle će crpiti istinu? Iz svjedočanstava onih koji nikada Hrvatsku nisu voljeli, ali su imali dovoljno novaca i utjecaja da svoju mržnju i otrov neistine ukoriče, stave u filmske zapise, u književna djela i izvješća? Hoće li mladi istinu moći iščitati iz filmova, iz udžbenika, iz spomenika koje ostavljamo?

[VIDEO] Početak sinodskog hoda naše nadbiskupije kroz objektiv kamere

Draga braćo i sestre, kako ne biti radostan u ovakvome zajedništvu, u Crkvi koja se očituje u milosti, koja se odražava u ljepoti Blažene Djevice Marije! Crkva je zajedništvo ispunjeno poštivanjem otajstva Života.
Kao što Otac uskrisuje mrtve, i oživljava, tako i Sin oživljava koje hoće. (Iv 5) #EvanđeljeDana

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Aktualnosti

29.3.2017.

Budite lice Božjeg milosrđa

Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao korizmenu duhovnu obnovu za zaposlenike.
28.3.2017.

Veliki križni put u župi Bistra

Gotovo 400 župljana pošlo je nakon uvodne molitve iz župne crkve za Kristovim križem.
28.3.2017.

Izložba fotografija "Križni put danas"

Pripremila Zajednica mladih župe Dobri Pastir iz Brestja. 
28.3.2017.

Kardinal Bozanić primio veleposlanicu Egipta

Nj. E. gđa Olfat Abdel Fattah Ahmed Farah, veleposlanica Arapske Republike Egipat.

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

27.3.2017.

Održana šesta sjednica Predsjedništva Sinode

Prihvaćen je konačni tekst prijedloga (propozicija).
23.3.2017.

Održan sastanak Povjerenstva za Drugo tematsko područje

Čitanje prijedloga koje je Povjerenstvo oblikovalo na temelju 134 interventa.

Riječ Svetog Oca

26.3.2017.

Svi trebamo Kristovo svjetlo

Što znači imati pravo svjetlo, hoditi u svjetlu? To znači prije svega napustiti lažna svjetla: hladno i površno svjetlo predrasude protiv drugih, jer predrasuda izobličuje stvarnost i svaljuje na nas breme mržnje protiv onih koje sudimo bez milosti i nemilosrdno osuđujemo. To je kruh svagdašnji! Kad se naklapa o drugima, ne hodi se u svjetlu, već u sjeni. Još jedno svjetlo koje je lažno, jer je zavodljivo i dvoznačno, jest osobni interes: ako ljude i stvari procjenjujemo na temelju kriterija naše koristi, našega zadovoljstva, našega ugleda, nismo istinoljubivi u odnosima i situacijama. Ako idemo tim putem traženja isključivo osobne koristi, tada živimo u sjeni.

Riječ Nadbiskupa

14.3.2017.

Kardinalova prigodna riječ na otvaranju sudske godine 2017.

Svjesni smo da živimo u vrlo zahtjevnom vremenu, kako za obitelj tako i za pastire, stoga je potrebno da pastoralna priprava zaručnika bude organizirana kao hod vjere, odnosno u slučaju osoba koje ne vjeruju ili čija je vjera slaba, zanemarena, neformirana ili manjkavo odgajana ili zaboravljena, kao hod prema vjeri. Osim već postojećih putova, modela priprave za ženidbu i njezinih sadržaja, bilo za sakramentalni vid ženidbe bilo za naravni vid ženidbe, ispred nas je izazov da se zaručnicima omogući djelatno sudjelovanje kroz razgovor, rad u skupinama i kroz molitvu (dani sabranosti i molitve, duhovne vježbe za zaručnike). Apostolska pobudnica Familiaris consortio govori o putu priprave »nešto slično kao kod katekumenata« (FC, 66). 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel: 01/ 4894 878
Mobitel: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr