HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.05.2019.

Održana sjednica Prezbiterskoga vijeća



U Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, u ponedjeljak 6. svibnja 2019. održana je peta sjednica Prezbiterskoga vijeća Zagrebačke nadbiskupije. Na sjednici su, pod predsjedanjem zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, sudjelovala četrdeset i petorica članova Vijeća. Nakon molitve Trećega časa, Nadbiskup se u pozdravnoj riječi posebno osvrnuo na vazmeno vrijeme u kojemu se nalazimo i na podjeljivanje sakramenta potvrde i prve pričesti u župnim zajednicama pri čemu je odao priznanje svećenicima u pastoralnom zauzimanju za rast povjerene im zajednice vjernika.
           
Nakon pročitanoga zapisnika s prethodne sjednice Prezbiterskoga vijeća članovi Vijeća su promišljali o središnjoj temi sjednice: Pastoralni pohod obiteljima – blagoslov obitelji. Ponajprije je mons. Ivan Šaško progovorio o naravi i svrsi pastoralnoga pohoda obiteljima, istaknuvši da je blagoslov obitelji jedna od zahtjevnijih pastoralnih djelatnosti, jer traži od svećenika i od njegovih suradnika duhovnu i tjelesnu snagu. Usredotočujući se na obrednik blagoslova obitelji, ukazavši pritom na njegove najvažnije naglaske, istaknuo je da bi pri odlučivanju na nadbiskupijskoj razini o samome načinu blagoslova obitelji trebalo imati pred sobom određena pitanja: je li to blagoslov kojemu je svrha molitva i blagoslov obitelji ili je to pohod župnika, župnog vikara obiteljima i upoznavanje s kontekstom u kojemu obitelj živi; je li to dio obiteljskoga pastorala, ili je pak blagoslov obitelji dio evangelizacije. Svako od navedenih pitanja utječe na narav blagoslova obitelji, te posljedično zahtijeva drugačiji pristup i model blagoslova obitelji, istaknuo je mons. Šaško.


          
S obzirom na središnju temu sjednice, dr. Denis Barić, tajnik Druge Sinode Zagrebačke nadbiskupije prikazao je sadržaj pojedinih intervenata koje su članovi Sinode iznijeli tijekom drugoga sinodskog zasjedanja na temu blagoslova obitelji. Potom su šestorica svećenika Zagrebačke nadbiskupije: vlč. Antun Sente, st. (župa Sesvetska Sela), preč. Vjekoslav Meštrić (župa Stenjevec), vlč. Ivica Reparinac (župa Sopot), preč. Božidar Cindori (župa Bestovje – Novaki – Rakitje), preč. Tomica Šestak (župa Krapina) i preč. Dražen Karačić (župa Karlovac – Presveto Srce Isusovo) podijelili vlastito iskustvo i model blagoslova u župnim zajednicama i dekanatima u kojima pastoralno djeluju. Pritom su progovorili o načinu pripreme blagoslova obitelji u župnim zajednicama, o suradnicima tijekom blagoslova obitelji, o načinu informiranja vjernika, o vremenskom razdoblju i obredu blagoslova, te o načinu obrade statističkih podataka nakon blagoslova obitelji.

Po završetku izlaganja vezanoga uz pastoralni pohod obiteljima – blagoslov obitelji, među članovima Prezbiterskoga vijeća  razvila se plodonosna rasprava u kojoj su svećenici ukazali na dobra i pozitivna iskustva tijekom blagoslova obitelji, ali i na određene poteškoće na koje nailaze, kao i na činjenicu da ne postoji jedan model koji bi bio primjenjiv za čitavo područje Nadbiskupije, upravo zbog specifičnosti gradskih, prigradskih i seoskih sredina u Nadbiskupiji.



Na temelju rasprave, Kardinal je potaknuo na otvorenost u pronalaženju najprikladnijih modela blagoslova obitelji u Nadbiskupiji te na promišljanje o mogućem vremenskom razdoblju blagoslova obitelji u vremenu došašća i u božićnom vremenu. Pritom je pozvao članove Prezbiterskoga vijeća da navedena tema blagoslova obitelji bude predmetom rasprave i među svećenicima u svim dekanatima Nadbiskupije te da se konkretni prijedlozi vezani uz blagoslov obitelji iz svih dekanata Nadbiskupije dostave u roku od tri mjeseca u Nadbiskupiju.

Vlč. Ivan Valentić, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije progovorio je o Susretu hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 2020. godine, pri čemu je istaknuo da je odabrano geslo samoga Susreta, u tijeku je natječaj za himnu i logo Susreta, a započelo se i s pripravom katehetskih materijala koji će se tijekom ljeta pripremiti za slanje u sve (nad)biskupije u Hrvatskoj s ciljem što bolje pripreme svih sudionika za sâm Susret. Pritom je svećenike pozvao i zamolio ih za aktivnije uključivanje u sve događaje koji će se odvijati u sklopu priprave Susreta hrvatske katoličke mladeži.

 

U posljednjoj točki sjednice Prezbiterskoga vijeća, preč. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral predstavio je, na temelju izrađenoga Pravilnika, način izbora članova Nadbiskupijskoga pastoralnoga vijeća Zagrebačke nadbiskupije, a koji će uslijediti tijekom mjeseca svibnja i lipnja 2019. godine kako bi se na jesen mogla održati konstituirajuća sjednica novog sastava Nadbiskupijskoga pastoralnog vijeća Zagrebačke nadbiskupije.
           
Sjednica Prezbiterskoga vijeća zaključena je u 13.30 sati.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: