HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.11.2015.

Održan Svećenički dan Zagrebačke nadbiskupije

 

UVODNA RIJEČ KARDINALA BOZANIĆA

Pokorničkim bogoslužjem koje je u crkvi Srca Isusova, Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati predvodio mons. Stjepan Baloban započeo je u ponedjeljak, 23. studenoga 2015. godine Svećenički dan Zagrebačke nadbiskupije. U svojem je nagovoru mons. Baloban istaknuo problem izloženosti vjernika neprovjerenim informacijama u javnom prostoru o tijeku procesa kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca.


 
Susret je nastavljen u velikoj dvorani Međubiskupijskog sjemeništa pozdravom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, koji je uvodeći u dvije teme Svećeničkog dana - Druga nadbiskupijska sinoda i Izvanredna sveta godina milosrđa – izrazio radost što je izrada Radnog dokumenta Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije privedena kraju. Sinodski je hod, smatra Kardinal, unio živost u naše župne zajednice, među naše vjernike i cjelokupnu crkvenu zbilju.
 
„Sinoda je u prvom redu događaj Duha Svetoga. Privilegirano mjesto u Sinodi ima molitva, posebno zajednička molitva. (…) U trenucima duhovnog i pastoralnog raspoznavanja i rasuđivanja trebamo se pred Gospodinom pitati što Bog želi od nas kao Crkve“, naglasio je Kardinal.


 
O tome kako su izgledale pripreme za izradu Radnog dokumenta Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, progovorio je dr. sc. Denis Barić, tajnik Sinode. Kazao je kako je tijekom trogodišnjeg predanog rada Radnog tijela za izradu Dokumenta održana 21 radna sjednica pod predsjedanjem kardinala Bozanića, te da je rezultat toga Dokument na 288 stranica, čija je aktualnost neupitna. Okupljene je svećenike pozvao na molitvu za uspjeh Sinode kako bi mjesna Crkva mogla s novim zanosom poći ususret modernome čovjeku.


 
U nastavku susreta uslijedila su izlaganja na temu praktičnog korištenja Radnog dokumenta u župnim zajednicama. Moderator Nadbiskupskog duhovnog stola preč. Marko Kovač predstavio je prvo tematsko područje Radnog dokumenta, te predložio konkretne smjernice kako u mjesnoj Crkvi pristupiti i obrađivati teme župe, obitelji, zaređenih službenika, posvećenog života te vjernika laika.

Drugi dio Radnog dokumenta o novoj evangelizaciji, župnoj katehezi i vjeronauku u školi svećenicima je približio fra Martin Jaković, župnik Župe sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu. Crkvi je, smatra fra Martin, potrebna temeljita obnova duha, jer da bi mogla evangelizirati, najprije ona sama mora biti evangelizirana. Govoreći o dužnosti svećenika u novoj evangelizaciji, naglasio je njihovu ulogu u osvješćivanju važnosti življenja sakramenata što donosi dobre plodove za život, te izrazio želju da ovaj Radni dokument omogući svećenicima da postanu nasmijani evangelizatori.


 
O trećem dijelu Radnog dokumenta, odnosno o Crkvi zagrebačkoj u slavljenju Kristova otajstva govorio je župnik Župe sv. Josipa na Trešnjevci vlč. Damir Ocvirk, dok je o posljednjem dijelu Dokumenta o Crkvi zagrebačkoj u hrvatskome društvu izlaganje održao koordinator za Trajnu formaciju svećenika Zagrebačke nadbiskupije vlč. Jakov Rađa.

Podijeljen u sedam tematskih cjelina, posljednji dio Radnog dokumenta naglašava teme poput međureligijskog dijaloga, karitativne zauzetosti Crkve, odnosa Crkve kulture, znanosti i umjetnosti, te katoličkih odgojno-obrazovnih ustanova. U kontekstu potonje tematske cjeline, vlč. Rađa je istaknuo primjer katoličke škole u Rijeci,  koja je proizašla kao plod mjesečnih susreta obiteljske zajednice.


 
Posljednje izlaganje o nadolazećoj Izvanrednoj svetoj godini, Jubileju milosrđa održao je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Najavio je otvaranje Godine milosrđa u Zagrebačkoj nadbiskupiji, svečanim euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali 13. prosinca ove godine. Rekao je da su kao posebna mjesta hodočašća i milosti u Zagrebačkoj nadbiskupiji, uz zagrebačku katedralu, određene još tri crkve, i to Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu te župna crkva Presvetoga Trojstva u Krašiću.

U tim će crkvama pomoćni zagrebački biskupi na posljednju nedjelju došašća, 20. prosinca, predvoditi euharistijska slavlja.

Zaključujući svoje obraćanje, biskup je pozvao svećenike da nadolazećem Jubileju milosrđa pristupe kao daru, a ne kao pastoralnom opterećenju.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
 
Ispišite stranicu: