HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.10.2015.

Održan prvi susret Trajne formacije svećenika u novoj pastoralnoj godini



Susretom u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, u utorak 6. listopada, započeo je program Trajne formacije svećenika u novoj pastoralnoj godini.

Prvom je susretu, uz biskupskog vikara za svećenike mons. Ivana Šaška te novoimenovanog koordinatora za Trajnu formaciju vlč. Jakova Rađu, prisustvovao i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. 
 
U svom uvodnom obraćanju, Kardinal je rekao kako trajna formacija ne ovisi toliko o onima koji je vode, već o samim svećenicima – subjektima formacije.

Zagrebačka nadbiskupija, pojasnio je, organizira Trajnu formaciju, no na zamolbu sisačkog i bjelovarsko-križevačkog biskupa, u programu sudjeluju i mladi svećenici tih biskupija.
 
Svjestan da se svećenici u svojem pastoralnom djelovanju susreću s mnogim pitanjima, Kardinal vjeruje da će upravo susreti Trajne formacije pomoći u zajedničkom pronalaženju odgovora.
 
Predstavljajući okvir rada, naglasio je kako će ovogodišnju formaciju pratiti duhovna misao blaženog Alojzija Stepinca. Istovremeno, smatra Kardinal, nadolazeća Sveta godina milosrđa, kao i Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije, koja bi s radom trebala započeti ujesen 2016. godine, postavlja pred nas nove izazove i nova pitanja.
 
Želim da ovi susreti budu radosni susreti, susreti onih koji pripadaju jedni drugima – zaključio je Kardinal.   


 
Biskupski vikar za svećenike mons. Ivan Šaško u svom je izlaganju nadolazeću Svetu godinu milosrđa stavio u kontekst mjesne Crkve.

Pritom je podsjetio na inicijative koje su već u tijeku u Zagrebačkoj nadbiskupiji, poput Molitvenog hoda sa Stepincem ili intenzivne pripreme za Drugu sinodu, gdje će važnu ulogu u dinamici rasprava imati upravo mladi svećenici.

Govoreći o sadržaju koji su biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine razmatrali u vidu Svete godine milosrđa, biskup Šaško posebno je istaknuo sakrament pomirenja.

Riječ je o redovitom župnom pastoralu, kazao je biskup, istovremeno napominjući da ispovijedanje odražava cjelokupnu duhovnost i crkvenost, te kako ono mora biti sastavnica svećeničke službe. Sakramenti nisu tu da bi opterećivali, nego da bi druge oslobađali i radovali – poručio je biskup Šaško.
 
Formacija nije i ne može biti samo primanje informacija nego i razmjena mišljenja, osjećaja, ali i uzajamno dijeljenje duhovnih iskustava – kazao je koordinator Trajne formacije svećenika vlč. Jakov Rađa na početku svojeg obraćanja.



Pozvao je sudionike programa na otvorenost, aktivno slušanje i suzdržanost od suda kako bi Trajna formacija uistinu zaživjela kao inicijativa mladih svećenika, odgovornih za vlastiti formativni proces. U nastavku izlaganja, predstavio je prijedlog rasporeda susreta s temama koje bi se na pojedinim susretima obrađivale.


 
U programu Trajne formacije sudjeluje 52 svećenika, a sljedeći susret predviđen je u ponedjeljak, 12. listopada.  
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
Ispišite stranicu: