HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.01.2015.

O Stepincu govore...



Dr. sc. Robin Harris britanski je povjesničar i novinar. Autor je knjiga o povijesti Dubrovnika i britanske Konzervativne stranke, kao i biografije britanske premijerke Margaret Thatcher, čiji je bio savjetnik. Trenutno se bavi znanstveno-istraživačkim radom, te piše biografiju bl. Alojzija Stepinca, koja će krajem ove godine biti objavljena na engleskom jeziku.

Tema predavanja: Hrabrost - Stepinčeva najviša krepost

Sažetak predavanja:

Premda je lik bl. Alojzija Stepinca često bio proučavan s gledišta njegove svetosti, te aspekta triju teoloških kreposti, on je posjedovao i četiri tzv. stožerne ili kardinalne kreposti, među kojima je najistaknutija bila hrabrost. To je uistinu bila najsnažnija kvaliteta crkvenog vođe koji je živio u iznimno teškim i za čovjeka opasnim vremenima.

Hrabrost mu je bila potrebna i u njegovoj mladosti tijekom zarobljeništva u Prvom svjetskom ratu, a jednako tako i u posljednjim danima njegova uzništva u Lepoglavi i Krašiću. Savjesno je obnašao svoju nadbiskupsku službu, ohrabrujući tako svećenike i laike koji su u to vrijeme bili proganjani.

Stepinčeva ustrajnost da ne poklekne pred komunizmom pomogla je Hrvatskoj da konačno ostvari svoju slobodu i neovisnost, zadržavajući Crkvu u središtu društvenih zbivanja.


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: