Novi dvobroj Glasa Koncila

22.4.2020.Na stranicama novoga dvobroja Glasa Koncila od nedjelja 26. travnja i 3. svibnja iscrpno se tekstom i slikom predstavlja uklanjanje 13,5 metara visokog i između 23 i 30 tona teškoga vrha sjevernoga zvonika zagrebačke katedrale.

„Prilika za zaokret“, naslov je redovitoga komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića. Pandemija i borba protiv nje potresli su svjetsko gospodarstvo pokazujući slabosti do sada neupitne globalističke paradigme, gurajući u pravi plan nacionalne države. Kriza izazvana pandemijom nanijela je nesagledive štete i hrvatskom gospodarstvu, ali bi trebala biti shvaćena i kao osvješćenje i prigoda za drugačiji i bolji početak. Povezivanje zelene i plave Hrvatske, potreba gospodarske strategije zasnovane na stvarnim hrvatskim gospodarskim potencijalima od kojih je jedan nesumnjivo poljoprivreda – neka su od područja koja urednik spominje. „Sa stajališta općega dobra sudbinsko je pitanje prepoznaju li hrvatski političari, na vlasti i u opoziciji, novonastali zaokret na svjetskoj razini i jesu li spremni preuzeti odgovornost za novo pozicioniranje države Hrvatske i njezina gospodarstva“, ističe, među ostalim, mons. Miklenić.

U vremenu kad je crkveni život bitno izgubio na intenzitetu i u mnogočemu sveden na virtualno, list donosi izvještaj o dosad neviđenim inicijativama nekih svećenika koji su u danima Svetoga trodnevlja ili na sam Uskrs pronašli načina posvjedočiti stvarnu prisutnost živog uskrslog Krista među ljudima. Novi dvobroj Glasa Koncila prenosi i glavne naglaske iz uskrsnih homilija hrvatskih nadbiskupa i metropolita, kao i uskrsne čestitke katoličkih pastira pravoslavnima koji slave Uskrs po julijanskom kalendaru, te čestitke židovskim vjernicima u povodu Pashe.

Iz života Crkve u svijetu, Glas Koncila popratio je Vazmeno trodnevlje te Nedjelju Božjega milosrđa s papom Franjom, te vijesti iz Njemačke i Češke, gdje je na pomolu postupno ponovno uvođenje javnih liturgijskih slavlja.

Blok priloga koji su tematski vezani uz koronavirus započinje intervjuom čija je gošća prof. dr. sc. Tatjana Buklijaš, hrvatska znanstvenica koja djeluje na Sveučilištu u Aucklandu na Novome Zelandu, a bavi se medicinom u povijesnom i antropološkom kontekstu. „Obratite se i vjerujte evanđelju“ naslov je teološke meditacije u kojoj teolog i psiholog dr. sc. Mijo Nikić razmišlja po pozivu na obraćenje u vremenu pandemije.

„Nismo oslobođeni od ‘potrebe’ da se vjera ‘slavi’“, naslov je promišljanja liturgičara dr. Ivice Žižića sa splitskoga Katoličkog bogoslovnog fakulteta. „Liturgija je za Crkvu apsolutno neizostavna: ona je najčišći oblik postojanja i vjere i Crkve. I to vrlo dobro osjećamo u ovom trenutku kad su naše crkvene zajednice lišene zajedničkoga slavlja vjere. Situacija u kojoj se nalazimo prava je prilika da Crkva ponovno probudi svijest o potrebi za liturgijom kao integralnim mjestom svoje vjere“, kaže među ostalim dr. Žižić. Pandemijom je nadahnut i prilog o sv. Nikolozi Bursi (1447.-1512.), venecijanskoj svetici grčkoga porijekla čije se neraspadnuto tijelo čuva u župnoj crkvi sv. Blaža u Vodnjanu. Prilog nosi naslov: „Tješiteljica umirućih“.

Reportaža u novome dvobroju vodi u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, gdje je smještena vojna kapelanija sv. Gabrijela arkanđela, koja se brine za one pripadnike Hrvatske vojske kojima je „nebo radni prostor“. Riječ je, naime, o zračnoj bazi.

„Aktivnost u župi znači mi sve“, svjedoči među ostalim djevojka Manda Zrno, župna animatorica za mlade i instruktorica za animatore iz župe sv. Ane u Križevcima. „Nigdje nisam bila tako prihvaćena i ljubljena kao u svojoj vjerskoj zajednici“, kaže sugovornica, inače studentica komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Klementini Karanović, danas načelnici općine Majur na Banovini, u Domovinskom su ratu, „u svojemu gnijezdu“, ubijeni djed i baka. Sugovornica svjedoči, u povremenoj rubrici „Civilne žrtve Domovinskoga rata“, o patnjama Hrvata u okolnim selima, uključujući i Kostriće, „najtužnije selo u Hrvatskoj“ (tako glasi naslov knjige dr. Jakše Raguža s kojim je sugovornica surađivala) u kojemu su u studenome 1991. ubijeni svi stanovnici, počevši od dvojice dječaka od dvije i pet godina.

Dr. Jevgenij Paščenko, nekadašnji ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj, uredio je nedavno predstavljenu knjigu „Istočna Ukrajina. Donbas“. O stanju na istoku Ukrajine, koji naziva „zonom zamrznutoga konflikta“ te o ulozi Rusije u tom sukobu, dr. Paščenko govori za Glas Koncila. Pod naslovom „I danas se može biti dosljedan vjernik“ tu je i susret s Patricijom Ivić, predsjednicom Studentskoga zbora Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr